Музикант създаде машина-чудовище (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 март 2016 в 10:13 5112 0

Концертът на машината-чудовище Wintergatan Marble Machine, направена от шведски музикант, е невероятно зрелище - по различни пътища се движат 2000 метални топчета, които се сблъскват с камертони и други елементи, възпроизвеждайки уникална музика.

Така наречените машини на Руб Голдбърг са екзотично механично устройство, което изпълнява последователност от действия с помощта на такива неща, като вода, търкалящи топки, падащи тежести и т.н. Нарицателни са за прекалено сложно устройство, което рядко върши някаква полезна работа.

Но има и изключения. Например невероятната машина Wintergatan Marble Machine, създадена от Мартин Молин (Martin Molin), член на шведската музикална група Wintergatan, с което наскоро ни запозна Popular Science.

Работата на машината сама по себе си е невероятна гледка - по различни пътища се движат 2000 метални топчета, които когато се сблъскат с камертони и други елементи, възпроизвеждат много особена музика.

Конструкцията на Wintergatan Marble Machine има около 3000 части, повечето от които са изработени от дърво. Проектирана е с помощта на специализирана компютърна програма.

Четири години са били необходими на Мартин Молин за проектирането и създаването на това сложно механично устройство, а 14 месеца от това време е изразходвано за производството на частите и сглобяването им.

Тази невероятна машина се задвижва ръчно, а енергията на механичното движение се разпределя по целия механизъм чрез безброй предавки, колена и по-сложни механизми. Тази енергия задвижват 2000 метални топчета, които попадат на повърхността на барабани, дърпат струни и блъскат се с камертони, като един вид голяма музикална кутия. Но машината Wintergatan не свири, подобно на музикалние кутии, една и съща мелодия. Движението на топките, а от там и мелодията, може да се контролира от голям брой различни видове лостове, бутони и механични превключватели.

Всички подробности по производствения процес на Wintergatan Marble Machine Мартин Молин споделя в това видео.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !