НАСА стартира проект за суперфутуристичен транспорт в Израел (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 ноември 2015 в 13:06 6656 1

В Израел ще стартира още тази година пилотен проект за принципно нов обществен транспорт skyTran на калифорнийската компания Unimodal в партньорство с НАСА.

Технически проектът ще използва технологията на магнитната левитация, но ще бъде хибрид между индивидуален и обществен транспорт с двуместни вагони. Ще се движи по релси, разположени на височина от 6 до 9 метра над земята. Компанията планира повечето от енергията, необходима за движението на транспорта skyTran ще идва от соларни панели, поставени върху опорите и самите кабини.

Генералният директор на компанията Джери Сандърс (Jerry Sanders) заяви, че компанията му има намерение да промени коренно съвременното състояние на обществения транспорт. Според него съществуващите наземни системи са прекалено скъпи, енергоемки и вредни за околната среда и изхвърлят във въздуха прекалено много въглероден диоксид. А метрото е още по-скъпо - то може да достигне цена до 2 милиарда на километър.

Сандърс обещава, че skyTran ще струва само 8-10 млн долара на километър, а един вагон ще струва 25-30 хиляди долара. Пилотният проект в Тел Авив ще представлява 20-километров затворен контур, по който количките ще пътуват със скорост до 70 км/ч. Разработчиците обещават, че в окончателният вариант количките ще се движат със скорост до 240 км/ч, а ще транспортират 12 000 души на час.

Цялата система ще се управлява от компютър, който ще гарантира плавното движение и безпроблемно качване и слизане на пътниците. От съображения за сигурност във вагонетките ще имат достъп само регистрирани пътници, които ще бъдат разпознати от система, действаща със смарт телефони, пръстови отпечатъци или по друг начин. 

Чрез разделяне на пътници в групи от по двама, според инженерите на компанията, трябва да се намали вероятността от произшествия и инциденти в сравнение с обичайния градски транспорт, в който се струпват много хора на едно място. Количките ще бъдат оборудвани с автономни източници на енергия, които в случай на авария ще помогнат безопасно да се стигне до най-близката станция.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2015 в 23:54

В колхоза пък измислили по-модерен впряг =D