Нов вид поляризация на светлината увеличава скоростта в оптичните канали

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 април 2015 в 11:14 16267 1

Кредит CCNY

Международен екип учени са разработили нов метод за поляризация на светлинатата, използването на който ще позволи да преминава през оптичен канал повече информация за единица време, съобщава сайтът на колежа.

Обемът на цифрови данни, предавани чрез интернет се увеличава от година на година от експоненциална зависимост. Това е причина съществуващата инфраструктура оптични, сателитни и клетъчни комуникационни канали вече да не се справят с все по-големия обем данни. Осъзнавайки сериозността на проблема, който само ще се задълбочава с времето, учени от различни страни непрекъснато търсят методи за увеличаване на капацитета на съществуващите комуникационни канали. 

В разработването на новия вид поляризация участват учени от колежа City College of New York, изследователи от Университета на Южна Калифорния, компанията Corning Incorporated и изследователи от други институции от Шотландия, Италия и Канада.

"В областта на комуникациите по традиция информация се предава с помощта на светлина, която се знае, че има най-голямата скорост на разпространение във Вселената" - казва Джовани Милионе (Giovanni Milione), завършил студент от колежа, който работи под ръководството на професор Робърт Алфано (Robert Alfano), - "Въпреки това, дори и със скоростта на светлината, не може да се отговори на всички съвременни технологии, които стават все по-алчни по отношение на обема информация. Ние обаче измислихме още един нетрадиционен начин за удовлетворим на информационния "глад" на ненаситни потребители, такива като облачните изчислителни системи".

Използвайки т. нар. q-пластини (q-plates), специални оптоелектронни устройства, изследователите са създали нов тип поляризация на светлината на лазерния лъч, който може да бъде описан от два термина - "'радиален" и "азимутен". "В момента, комуникациите вече се използват различни видове поляризирана светлина, например, линейна и кръгова за предаване на данни за триизмерна телевизия" - казва Джовани Милионе - "Но формата на лъча светлина във всички тези случаи, остава непокътнат".

Изследователите са демонстрирали, че в един лъч светлина може да съдържа няколко лъча, имащи различна форма поради уникалната им поляризация и всяка от тези форми може да носи свой собствен поток от данни. В своите експерименти, изследователите реализирали в рамките на една и съща светлина едновременно четири лъча с различни форми, но теоретично, броят на формите на светлинните лъчи може да бъде неограничен.

"Количеството данни, което може да се предава от един лъч лазерна светлина с помощта на специалната поляризация може да се измерва с терабити и дори с петабити" - казва Милионе - "Най-важното нещо е, че технологията е съвместима с повечето съществуващи оптични линии и ще бъде напълно съвместим с всички оптични кабели, които се полагат в момента и ще бъдат изградени в близко бъдеще".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2015 в 20:03

Отнасяйте се скептично към темата. Мнозина експерти са на мнение, че подобни сензационни претенции са всъщност частен случай на добре известна технология MIMO, тоест нищо революционно.
Има wiki по темата: http://en.wikipedia.org/wiki/Orbital_angular_momentum_multiplexing