Нов вид Wi-Fi харчи 10 хил. пъти по-малко енергия

Наука OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2016 в 11:49 5794 0

Кредит University of Washington

Учени и инженери от САЩ, работещи в сферата на компютрите, са демонстрирали, че е възможно създаването на Wi-Fi-връзка, която харчи 10 000 пъти по-малко електрическа енергия, отколкото използваната в момента Wi-Fi технология.

Новото откритие също така е 1000 пъти по-икономично от другата широкоизползвана безжична технология - Bluetooth.

Технологията, разработена от учените, се нарича "Passive Wi-Fi" ("Пасивен Wi-Fi") и тя има потенциала да реши проблема с бързото изхабяване на батериите на мобилните устроства при връзка с интернет чрез Wi-Fi.

"Искахме да видим дали можем да постигнем Wi-Fi-сигнали, използвайки почти никакво захранване", Шям Голакота (Shyam Gollakota), един от учените в екипа.

Той и останалите успели да постигнат Wi-Fi-сигнали с ниско захранване чрез разделяне на дигиталните и аналогови операции, свързани предаване на сигнала. През последните десетилетия са направени големи подобрения в дигиталните компоненти за тези сигнали и сега те са по-ефикасни от всякога. Никой обаче не се е замислял за аналоговия компонент, което означава, че той все още използва много електричество.

Вместо да използва много енергия, за да създава сигнали сам, пасивният Wi-Fi е способен избирателно да отразява идващите радио вълни и да конструира нов сигнал от тях.

Новата технология е определена като един от десетте технологични пробива за 2016 от екипа на Масачузетския технологичен институт, който е съобщил, че производствоно на малките устройства за "Passive Wi-Fi" потенциално може да струва един долар.

Източник: Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !