Могат ли коледните светлинки наистина да смущават Wi-Fi сигнала в домовете ни?

Никола Кереков Последна промяна на 24 декември 2015 в 12:52 6681 1

Ofcom, британският независим телекомуникационен регулатор, предупреждава в съобщение пред медиите, че коледната ви елха може да повлиява на качеството на Wi-Fi сигнала в домовете ни.

Преди да започнат черните шеги по темата, трябва да отбележим, че предупреждението е напълно резонно - красивите коледни светлинки наистина може да смущават Wi-Fi сигнала. Но това, разбира се, важи и за много други устройства. В случая трябва да разберем точно каква част от проблема може да се дължи именно на лампичките.

Научните факти в предупреждението

Цялото прессъобщение описва как микровълновите фурни, флуоресцентните лампи и други устройства могат да влошат безжичната ни връзка.

Ако се върнем назад до времето, когато сме били в училище, може би ще си спомните как учителя по физика ни е разказвал за електромагнитния спектър. Електромагнитния спектър включва радио вълните, микровълните, видимата светлина и различни видове радиация. Те са непрекъснато около нас. Нашите мобилни телефони, радиа, телевизори и дори лампата на бюрото ни се основават на същите физически принципи.

Електромагнитения спектър и къде той се припокрива с различни домашни устройства. Източник: NASA

Безжичните мрежи обикновено работят на 2,4 GHz в микровълновия радио спектър. Единицата херц (Hz) означава броят импулса в секунда, така че 1 Hz е равен на 1 импулс в секунда. FM радиата използват честоти около 100 мегахерца, или 100 000 000 импулса в секунда, докато 2,4 GHz на безжичните мрежи се равнява на 2 400 000 000 импулса в секунда, което прави вълните използвани от Wi-Fi доста по-къси. В крайна сметка, това означава, че те са "по-слаби" от FM радио вълните, тъй като изискват повече енергия, за да изминат същото разстояние.

Домашния Wi-Fi рутер също така консумира значително по-малко енергия от обществения FM трансмитер. Можем да очакваме максималния радиус на домашния Wi-Fi сигнал да е около 100 метра, докато FM при подходящите условия може да се долови на цели 10 км и дори по-далеч. Съществуват обществени форми на Wi-Fi сигнал наречени WiMAX, които покриват по-големи зони, но тук е важно да се отбележи, че те нямат нищо общо с предупреждението отправено от Ofcom.

Тъй като домашната безжична мрежа е много по-маломощна от голям FM трансмитер и вълните й са по-слаби, има огромно значение къде поставяте рутера си и какви предмети имате вкъщи. Домашната електроника, микровълните, стоманената армировка в носещите стени, циментовите замазки и изолациите с фолио могат да имат силен ефект. По-старите жилища с техните дебели стени също оказват силно влияние, тъй като по-маломощните високочестотни Wi-Fi радиовълни трудно проникват през тях.

Въпреки че много различни фактори могат да смущават вашия Wi-Fi сигнал, трудно можем да си предтавим че коледните светлинки биха смутили достъпа ни до интернет през мобилни устройства по празниците.

Какво трябва да се направи?

Колкото и да звучи невероятно това е напълно възможно. Повечето коледни светлинки имат неекранирани кабели, което означава, че нямат изолация от радиовълни, която да защитава устройствата базирани на такива вълни от електромагнитните ефекти на проводниците, които се вият около коледната ви елха.

От друга страна, ще е необходимо ОГРОМНО количество светлинки, за да се създадат достатъчно смущения, които сериозно да влошат достъпа ви до Wi-Fi мрежата. Всъщност за това е необходимо да осветите елхата си като миниатюрно слънце, което за съжаление много хора все пак сигурно планират да направят.

Може все пак да опитате да си изтеглите приложението Wi-Fi checker, осигурено от Ofcom - то може да ви помогне да откриете дали проблемът всъщност не се крие по-скоро във вашия провайдер, отколкото в коледните светлинки.

Трябва да съобразите също така къде поставяте рутера в дома си. Да го скриете под тенекия или в кашон, опакован с фолио със сигурност ще развали удоволствието от баналните Facebook статуси и постове по празниците. Същото вероятно ще се случи ако непременно решите да украсите рутера си със стотици празнични лампички. 

Има някои домашни устройства, които значително влошават Wi-Fi сигнала - въпреки че едва ли ви се налага особено често да държите микровълновата фурна да работи по цял ден - но не бързайте да изхвърляте коледните си светлинки. Все пак идва Коледа и те неизменно допринасят за коледния дух.

Източник: The Conversation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.12 2015 в 09:19

Пълни, даге, глупости. ЛамБичките, даже и с диодчета, даже и управлявани както обикновено с тиристори, даже и с импулсно захранване, даже и много свирепите китайски измислици, със собственото си електромагнитно излъчване трудно могат да зашумят и дългите вълни. Айде с много старание и непосредствено до приемника - средни вълни (1-2 МХц). Натам до вифи-спектъра има поне 1000 пъти разлика. Жичките им пък са тънки и голямо екраниране няма как да осигурят.

Значително по-видим статистически е ефектът от разбутването на разклонители и адаптери в които накрая рутерът може да остане без ток.