Функция в новия Windows 10 споделя паролата за безжичната ни мрежа автоматично

Microsoft обяснява, че сигурността на файловете ни е обезпечена, но основният проблем е, че функция е включена по подразбиране

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 16:20 12245 0

Кредит howtogeek.com

Опция в Windows 10 ще издава паролата за безжичната ни мрежа на наши приятели в Skype, Facebook или Outlook, пише The Register. Причината според Microsoft - ще пестим време от разпитване на нашите приятели каква им е паролата за WiFi мрежата, когато сме им на гости.

Опцията "Wi-Fi Sense" присъства и в по-старата версия на Windows - 8.1, но там тя е изключена и само който има нужда от нея, може да я активира. В желанието си да ни улеснят с Windows 10 обаче от Microsoft отварят потенциална дупка в сигурността на устройствата ни и на мрежите, към които те са свързани. Тя се състои във факта, че опцията ще бъде добавена още от първоначалното включване на новата версия на платформата.

"Е, добре де, какво от това, че приятелите ми ще влизат в безжичната ми мрежа без да им разрешавам специално?"

Мнозина вероятно вече си задават този въпрос и са прави. Донякъде. Нека не забравяме, че клиентите на Microsoft не са само частни потребители. В голямата си част има и бизнес клиенти. Предвид факта, че много фирми пропуснаха ъпгрейда до Windows 8.1, а немалка част от тях работят и с Windows XP, чиято поддръжка на сигурността беше прекратена преди повече от година, то може да се стигне до извода, че новата версия на платформата на Microsoft ще си спечели голям дял сред бизнес-клиентите на корпорацията. Това пък от своя страна ни кара да си представим множество корпоративни мрежи, свързването към които би било значително по-лесно отколкото в момента.

От технологичния гигант успокояват, че паролите няма да бъдат съхранявани във вид на чист текст на потребителските устройствата, но фактът, че те все пак ще се копират на тях, означава, че рано или късно някой ще намери начин да ги декриптира.

Защо това, някой да знае паролата ни е по-лошо от това, просто да влиза в мрежата ни?

От Windows 7 насам платформата на Microsoft позволява създаването на т.нар. "HomeGroup" - мрежа за споделяне на файлове между компютри, който работят в една и съща безжична мрежа. Всеки, който се свърже към въпросната мрежа може да види и файловете, споделени в общото й хранилище. Microsoft обяснява, че в "Wi-Fi Sense" това е невъзможно, тъй като всяко устройство, което е влязло в дадена мрежа посредством "приятелски достъп", няма да получи достъп до това хранилище. Остава все пак сценарият паролата в устройството да бъде декриптирана и видяна, което пък от своя страна да позволи вход в безжичната мрежа с пълни права.

До излизането на Windows 10 Microsoft има възможност да промени фабричните настройки и "Wi-Fi Sense" да не бъде активирана по подразбиране, но все пак е хубаво да имаме едно наум и да прегледаме настройките на платформата, когато я инсталираме.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !