Завръщането на Windows

Елеонор Генова Последна промяна на 25 февруари 2015 в 14:31 28336 2

Windows 8 изненада и ядоса твърде много хора. Най-големият грях беше изхвърлянето на досегашните знания и навици на всички потребители през прозореца и превръщането на операционната система в нещо съвсем друго. Диференциацията на различните устройства е неслучайна за потребителите и Microsoft го разбраха, но най-накрая и по трудния начин.

Желанието да се уеднакви начинът на употреба на лаптопи и таблети чрез Metro Live tiles, вградените не особено добри приложения и липсата на старт меню, обърка и стресира от най-обикновения потребител до най-тежкия фанатик. Грешката бе полу-замазана с дългоочаквания ъпдейт 8.1., но и това не спря отливът на потребители. Що се отнася до Windows Mobile (версията за смартфони), разминаването в потребителския интерфейс и липсата на флуидност в синхронизацията между устройства, каквато например има при продуктите на Apple, беше една огромна пропаст.

Желанието на Microsoft бе ясно още, когато представиха Windows 8 - да създадат единна платформа, в която едновременно компютри, таблети и смартфони да използват уеднаквена среда. Може да се каже, че това вече е факт във формата на Windows 10.

Ние градим услуги навсякъде , но когато се отнася до Windows, не създаваме просто програми, а хармонизираме преживяване“. – думи на изпълнителния директор Сатя Надела по време на Microsoft събитието на 21 януари тази година.
Революцията е не толкова в самата операционна система, колкото в начина, по-който устройствата общуват помежду си в една хармонична среда.

Windows 10 е най-важното издание след Windows 95 и ще даде тон за следващите 20 години в развитието на продуктите на Microsoft.

Windows 95 въвежда любимото старт меню. Сега, 20 години по късно, Windows 10 го връща, но не това е причината за значението му, макар алюзията да е подходяща.

Start Menu

Завръщането на Start менюто е едно от най-дългоочакваните „подобрения“.
Учудващо, то е по-добро от всичко до момента заради интуитивната подредба и изчистения дизайн, който, разбира се, може да бъде персонализиран с цветове и ред на програмите. 

От ляво е познатото до момента меню с леки подобрения, улесняващи работата – фини разделителни линии, отделящи Files, Documents и Settings секцията, често употребявани програми, както и традиционният лист от такива. Не бягайте ужасени при вида на Live Tiles, част от вече т. нар. Modern UI, отдясно на менюто. Live Tiles могат да бъдат изцяло изключени – добра вест за тези потребители, които не харесват динамичната среда. Всички вградени приложения като Skype, Weather и Storе могат да бъдат премахнати и съответно можете да сложите, по желание, панели на често използвани от вас програми. Големината на Старт менюто също може да бъде регулирана, в зависимост от броя програмите. За тези, които наистина са харесали идеята за апликации на цял екран, колкото и  малко да са, Старт менюто има функция и за това, лесно достъпна чрез бутон за разширение.

Action Center

Ето едно от подобренията, които Microsoft взимат от смартфоните и внасят в PC-то e Action Center - продукт първоначално разработен за Windows Phone 8.1.
Концепцията на Microsoft e да създадат една флуидна унифицирана среда, която да е платформа, съобразена с изискванията на отделните устройства, а не грубо наместване на функционалност в софтуера, нетипична и неудобна за потребителите.

Action Center е, всъщност, унифициран „бар“, който запазва всички нотификации от подбрани програми и от Cortana в системата за по-късно преглеждане. Подобно на телефоните, тук лесно могат да бъдат избирани апликациите, които да пращат нотификации, както и аларми за тях.

Удобството за ежедневната употреба, което предага това подобрение е, че на едно място могат да се преглеждат напомняния, имейли, съобщения или Cortana нотификации, без да е нужно да се отварят отделните програми.

Една от допълнителните функции на Action Center e, че фактически замества познатия от Windows 8 Charms bar. Имаме бърз достъп до настройки като яркост на екрана, връзка с Интернет и всички настройки, както и бърз достъп до Tablet mode.
Тук стигаме до Continuum – флуидната нова функция на Windows 10 за преминаване от лаптоп в таблет режим при компютри с тъч-скрийн, Surface или останалите 2 в 1 устройства. При премахване на клавиатурата или при натискане на Tablet mode бутона, интерфейсът динамично се променя – приложенията стават на цял екран, както и самото старт меню, което разкрива и допълнителни функции, специално разработени за лекота на работата в таблетен режим.


Hey Cortana!

Поне, никой няма да е самотен в браузването след употребата на ключ-фразата “Hey Cortana”. Специално внимание отделям на дамата в Windows 10, a именно вградения дигитален персонален асистент Cortana, взета от Windows Phone и донякъде подобна на Siri на Apple. Дигиталният асистент хармонизира връзката лаптоп-телефон, и хуманизира, малко в стила на научната фантастика, работата с компютър. Чрез пускането на Cortana едновременно в телефони и в PC-та, се спомага флуидността при употребата на различните Windows устройства и прехвърлянето на работа между тях.

Като дигитален персонален асистент, Cortana предоставя редица удобства – създаване на срещи в календара и неговото организиране, напомняния, бързи настройки, диктуване на имейли, или просто представяне на новини, свързани с лични интереси въведени в нейния Notebook - начин на персонализиране на предпочитания на всеки един потребител. Без да въвеждамe нищо като въпрос, при отваряне на Cortana, могат да бъдат видяни времето в момента, вече зададените интереси, в моя случай - световни новини, и разбира се - web history.

Могат да се определят и quiet hours (тихи часове), в които работата или почивката да не бъдат нарушавани от нотификации. Ефективността на този персонален асистент, подобно на Google Now, се базира на това колко информация е споделена с нея. На база на споделената информация и установените навици на потребителя, програмата се учи сама и съответно предвижда необходимото в съответните часове и локации.

Разбира се, Cortana е разработена със специфични PC функции. Извън мобилната версия, тя е не само дигитален персонален асистент, но и основният интерфейс за търсене в компютъра - като файлове, музика, програми и настройки, както и на информация в Интернет. Търсенето може да е чрез писане в полето или чрез изговаряне. При включване на настройката Active listening, по време на работа не е нужно натискането на иконата, а само ключ-фразата за активация на асистента.

Cortana може да отговаря и интелигентно на въпроси, що се отнася до известни енциклопедични факти. Може да казва дори шеги, а аз я помолих да ми изпее песен – донякъде ѝ се получава.

Project Spartan

По отношение на по-сложни търсения стигаме до интеграцията между Cortana и новия браузър, заместващ омразния на всички Internet Exploler, с кодовото име “Project Spartan”. След събитието на Microsfot от 21 януари тази година, знаем, че браузърът ще има нов интерфейс, нов рендъринг, ще има възможност за създаване на коментари и анотации върху самата страница, при това от повече от един потребител. Добавена е възможността за употребата на стилус, при рисуване и ръкопис. Нови функции са още специален режим на четене и PDF режим. Наистина, Microsoft се опиват да наваксат много от вече установените удобства при другите браузъри и операционни системи. Разбира се, повече подробности ще са ясни след като излезе техническо демо на браузъра.

Virtual Desktops и Snap Assist

Най-накрая Microsoft взимат пример от OS X и Linux, които от много време вече поддържат множествени работни екрани, между които може лесно да се превключва чрез добре познатото приложение на ALT+Tab - Task View. Досега беше възможно да се разширява или копира десктопа при свързване на допълнителни екрани, но сега вече ще е възможно да се виртуализира това със създаването на множество виртуални екрани, които могат да се конфигурират според предпочитанията на потребителя. Нещо повече, самите прозорци в Task View вече са далеч по-големи и удобни. По този начин съвсем интуитивно може да бъде разделяна работата или забавленията на различни виртуални екрани. За плавен преход към новата функция за желаещите има апликация, която дори днес може да бъде свалена и инсталирана на всеки настоящ Windows - Dexpot.

Подобреният Snap Assist от друга страна, дава възможността за отваряне и "монтиране" на множество програми на екрана, подобно на шахматна дъска с до 4 апликации на екран за по-добра ефективност на работата.

Xbox и DirectX 12

Внимание, геймъри! Подаръци ще има за всички - Microsoft са готови на всичко, за да върнат гейминга обратно в PC-тата чрез новата интеграция между Xbox и Windows 10, осъществими с подобренията в DirectX.

Невиждано могъщият DirectX 12 графичен API по обещание на компанията ще намали разхода на енергия наполовина в сравнение с DirectX 11, което е великолепно за лаптопи и таблети. Допълнително подобрение са оптимизациите, които ще позволяват до 50% по бърза калкулация при същата процесорна мощ. Това е от особено значение за потребители, чийто машини не са със особено голяма процесорна мощ и вече ще могат да стартират съвременни сравнително тежки графично игри. Също трябва да се отбележи, че Microsoft ще направят това достъпно и за по-старите издания на Windows след излизането на Windows 10.

За да върне обратно гейминга при компютрите, Microsoft рушат стената между PC и Xbox с възможността за стриймийнг на игри директно от конзолата към лаптопа или таблета, дори и играта да е само за Xbox. По този начин геймърите могат да си намалят бюджета, защото игрите не трябва да бъдат закупувани по два пъти заради отделните устройства.
Нещо повече - за пръв път Xbox позволява възможност за едновременна мултиплейър игра между няколко различни устройства, което премахва вечната борба за контролери. Допълнителна функция в новото Xbox приложение за Windows 10 е вградения видео рекордер, с който може да се записват във всеки един момент последните 30 секунди от геймплея, които след това могат да бъдат споделяни свободно. Също, тази функция е съвместима и с други платформи за дистрибуция на игри, като например Steam.

Нужно е да се споменат още няколко малки подобрения. Видно от снимките и видеата, е че вече прозорците ще бъдат много по-фини, с изчистен минималистичен дизайн. Системните икони също се сменят - микс между Modern UI и типичния десктоп интерфейс, който така и не се е променил особено през годините. Бутоните на прозорците се променят и се добавя нов бутон за разширение на цял екран. Има нови анимации за минимализиране и максимализиране на прозорците, които малко наподобяват установената вече динамичност от Линукс и OS X. Aпликации в Modern UI парадигма все още има, но те са с регулируема големина в режим десктоп и са удобни за работа с мишка и клавиатура. Като цяло, върви се към видимо уеднаквяване на дизайн езика във всички варианти на софтуера. Добър пример за това е все още незавършеното Stettings Menu, което ще замести добре познатия от много години хаотичен Контролен панел, но ще знаем повече за това чак във финалната версия на операционната система.
Приятна изненада е и новата апликация за снимки, с чудесен нов изчистен интерфейс. Автоматичното създаване на албуми, автокорекцията на снимките и автоматичното групиране при откриване на дублажи ще премахне излишното усилие когато подреждаме спомените си от летните екскурзии.

В заключение, новата философия на Microsoft в няколко думи е една продуктова линия от телефони до Xobx конзоли и работни станции обединени в обща платформа.

Един магазин за апликации, под наименованието Universal Apps - всички те ще бъдат с адаптивен интерфейс, така че да могат да работят еднакво добре независимо от устройството, на което са инсталирани. Всичко това улеснява както разработчиците на програми за Windows, така и потребителите. Чрез единния магазин а апликации по естествен начин ще се вдигне и количеството на програми за Windows Phone, които в момента все още са малко в сравнение с конкуренцията.

Защо е толкова важна тази нова посока за Майкрософт? Отговорът е в обединяването и флуидноста - желанието да бъде стабилна платформа, а не заробващ OS, с капризите на които сме свикнали досега.

Интегрираният софтуер, който работи на всички устройства, които един потребител може да има, ще облекчава осезаемо работата, премахвайки възможните проблеми при синхронизацията между устройствата и файловете по време на работа.

За постигането на всичко това, Microsoft предложи Windows Insider Program - едновременно чудесен маркетингов трик за съблазняване на потребителите, но и възможност за вслушване в техните критики и изисквания по време на Beta тестове. Една огромна фокус група от над 1.7 милиона души е ангажирана в този процес заедно с Microsoft. Това изглежда ще се превърне в практика за големите софтуерни компании.

Остава най-важният въпрос - колко ще струва всичко това? Отговорът е нищо, или поне в първата една година. Предложението за безплатен ъпгрейд от Microsoft важи за всички потребители на Windows 7, Windows 8 и 8.1. Сега ни остава да бъдем търпеливи и да очакваме датата на излизане на версията за крайни потребители по късно тази година.
* Всички тестове и описания са базирани на Windows 10 Technical Preview build 9926.Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2015 в 17:28

Не си играл Halo, нали? иначе щеше да знаеш точният произход и на кортана и на спартан.

26.02 2015 в 14:23

Всичко е много хубаво, ако не беше в облаците и ако active listening не пращаше всичко на сървърите на Майкрософт, Цветанов ряпа да яде. С Windows 10 Майкрософт реализират вече двадесет годишната си мечта да направят информационни магистрали, по които да тече информация за всеки. Понеже в Windows 7 технологията на слухтене явно е по-слаба (Майкрософт има само достъп до файловете в компютъра) Майкрософт предлага безплатен Windows 10 за притежателите на Windows 7. Истината е, че свободата изисква сами да си проверим сорса и да си изкомпилираме Linux, за да не ставаме бройлери в корпоративната мрежа.