Нова технология превръща фекалии в пластмаса

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 декември 2015 в 12:42 5453 1

Кредит phys.org.

Нова технология, която превръща различни отпадъчни материали в горива, пластмаси и дори козметика бе представена на срещата на върха за климата в Париж.

Революционната идея принадлежи на специалисти от компанията Afyren, съобщава сайтът phys.org.

Обикновената тор може с помощта на новата технология да се превърне в пластмасови бутилки или гориво за автомобили.

За преработка може да се използва не само тор, но и отпадъци от кланиците, от хранително-вкусовата промишленост или просто от трапезите ни.

"Това е третата индустриална революция. Тя ще промени света като вместо петролни продукти, ще се използва биомаса," - отбелязва Режи Нуал (Regis Nouaille), основател на биотехнологичната стартъп компания Afyren пред АФП по време на конференцията на ООН в Париж, където 195 страни се съгласиха на историческо споразумение за нова политика по изменението на климата.

Преработката се извършва с помощта на един вид "коктейл" от различни микроорганизми, като броят на видовете, варира от 50 до 100. В резултат на обработката се получава вискозен маслен продукт, който може да се използва като суровина за гориво, пластмаса или козметични продукти. Въпреки че технологията все още трябва да се доусъвършенства, Нуал подчертава, че целта на компанията е да доведе иновативната технология до промишлено приложение.

Една от технологиите за обработка на тор за екологично гориво вече има успех - британския еко-автобус Bus Hound, работещ на биометан, който тази пролет постави рекорд за скорост. За производството на биометан се използва ферментирал тор, който се преработва от анаеробни бактерии.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.12 2015 в 15:42

Това значи ли, че и Българските политици могат да бъдат превърнати в пластмаса?