Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Обявиха причините за взривяването на Samsung Galaxy Note 7 (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 септември 2016 в 17:09 27435 3

Анализаторите твърдяха в първите си оценки на въздействието на историята с експлоадиращите Samsung Galaxy Note 7, че компанията бързо ще се възстанови от скандала. Но когато дори авиакомпаниите започнаха да забраняват използването им на борда на самолетите поради честотата на запалващите се устройства, положението се влошава рязко.

Пазарната стойност на компанията Samsung се срина с 22 милиарда щатски долара само за два дни, и за да успокои инвеститорите корейският гигант спешно публикува предварителните резултати от вътрешното си разследване, пише Вloomberg.

Причина за експлозиите е грешка в производството на батериите. Поради прекаления натиск на пластината върху батерията, между положителния и отрицателния полюс може да възникне контакт, което предизвиква интензивно нагряване. По-точни данни ще бъдат обявени по-късно. 

Samsung настоятелно препоръчва потребителите на Galaxy Note 7 да изключат фаблета си ( „телетаблет“, фибрид между телефон и таблет)и и да го заменят с нов, но не всички обръщат внимание на този съвет. За да се намали рискът от експлозия, на 20 септември всички устройства на корейския пазар ще получат ъпгрейт на програма за ограничаване на зареждането на 60 % от капацитета. Това бе съобщено на първа страница на местния вестник Seoul Shinmun. Тъй като апаратът ще работи с 40 % по-малко, собствениците на Galaxy Note 7 вероятно по-охотно ще се откажат от опасните си устройства. Дали тази мярка ще се приложи за други страни е неизвестно. Между другото Samsung отрече слуховете за принудително дезактивиране на фаблетите на 30 септември.

Ако на 1 септември изгоряха 35 фаблети по целия свят, сега само в Съединените щати са регистрирани над 70 случаи на експлозии на Samsung Galaxy Note 7. Някои потребители не бързат с подмяната на устройствата си, защото процедурата е прекалено тромава. При първото посещение сътрудниците на сервиза прибират потенциално взривоопасния апарат и дават смартфон за временно ползване (но не Note 7), и едва след второто посещение можете да получите нов смартфон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

2

Emil Kasamakov

20.09 2016 в 22:08

Ало, науката!
"Фаблет" не идва от фибрид, а от английските думи "phone" и "tablet". На фибрида обикновено му казваме хибрид (hybrid). :)

11568

1

PetarD

20.09 2016 в 16:01

Само дето май ще се окаже, че повечето истории с "експлоращи" телефони са фалшиви или умишлено предизвикани и нарочно раздухвани.