Оператор контролира самолет със силата на мисълта (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 февруари 2015 в 10:19 6840 1

Кредит Brainflight

В Лисабон се състоя представяне на проекта на Brainflight: човек успя да осъществи излитане и кацане, както и контрол на движението на безпилотен летателен апарат само с мисъл. За новата технология съобщава сайтът gizmag.com, а данните за проекта са изнесени в портала за научни изследвания и иновации по транспорта (Transport Research & Innovation Portal - TRIP) към Европейската комисия.

Операторът има на главата си електроенцефалографски шлем, който измерва активността на мозъка. Човекът си представя желаното движение на безпилотния апарат, a специална програма превръща мозъчните сигнали в разбираема за апарата команда. Всъщност, електрическите сигнали в мозъка на оператора служат като входни данни за безпилотния самолет. Все пак е нужно известно време за обучение по този метод, но той е напълно безопасен за здравето, според авторите на проекта.

Системата успешно мина тестовете в симулатор на полета на четириместния граждански самолет Diamond DA42 и те се надяват скоро да го използват в реални полети. "Нашият подход позволява да се управляват самолети със същата лекота, с която хората ходят и тичат. В резултат на това, натоварването на професионалните пилоти ще се намали и много хора с увреждания ще могат да овладеят тази професия," - се казва в прессъобщение на компанията Tekever, един от участниците в проекта.

Системата Brainflight  е преработена версия на модел, създаден през 2013 г. в Университета на Минесота. Учените са успели да трансформират електрическата активност на мозъчните команди, предавани на квадрокоптер (хеликоптер с четири винта). Управлението на хеликоптер изисква предварително обучение: операторът в началото се учи да насочва в определена посока курсора на екрана с една степен на свобода (ляво / дясно), после преминава към двумерни задачи, а след това работи с компютърен модел на хеликоптер и накрая - с истински квадрокоптер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2015 в 10:28

Видеотелефоните доживяхме, ама нещо скучни се оказаха.
Биониката обаче, яко ще промени много неща.