Първият прототип на електрическо аеротакси ще полети през 2021 г. (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 28 август 2020 в 00:02 7713 0

VA-1X. Кредит: Vertical Aerospace

Британската компания Vertical Aerospace представи проект на серийно електрическо аеротакси VA-1X, чието управление според разработчиците ще бъде опростено до посочване на дестинацията и контрол на изпълнението на полета.  

Обещаващият апарат с вертикално излитане и кацане ще превозва пет души - един пилот и четирима пътници, съобщава eVTOL.

Специалистите са уверени, че въздушното такси ще ускори превоза на пътници в градовете, както и между града и предградията. Освен това се смята, че аеротаксито ще намали натоварванетоа на обществения транспорт и ще намали задръстванията в движението. Поради тази причина днес много компании в различни страни по света разработват въздушни таксита от различни класове.

VA-1X е с конструкция на самолет с високо крило с V-образна опашка. На крилата на самолета ще бъдат монтирани четири греди, по две под всяка от конзолите. В предната част на гредите разработчиците поставят електродвигатели с четирилопатни витла.

Витлата в предната част на гредите могат да бъдат хоризонтални за вертикално излитане или кацане и вертикални за бърз полет на самолета. Електрически двигатели с хоризонтални витла са монтирани в задната част на гредите. Те се включат по време на излитане и кацане и се изключат при хоризонтален полет.

VA-1X ще има дължина 13 метра и размах на крилата 15 метра. Поради размерите си, самолетът ще може да каца на съществуващите хеликоптерни площадки. Товароносимостта на аеротакси ще бъде 450 килограма, а обхватът на полета ще бъде 160 километра със скорост до 240 километра в час. Въздушното такси ще бъде оборудвано със система за дистанционно управление.

Разработчиците планират да сглобят първия прототип на апарата през 2021 г. и да го тестват. 

В VA-1X ще се настанят четирима пътници плюс пилот. Неговите системи за дистанционно управление на полета ще направят самолета лесен за летене, заявяват от компанията. Кредит: Vertical Aerospace

В средата на август японската компания SkyDrive обяви намерението си да започне търговска експлоатация на летящи автомобили през 2023 година.

Първите полети на японските футуристични превозни средства ще се извършват над вода - над залива Осака. Въздушното такси ще бъде пилотирано и ще може да превозва само един пътник.

Източник: Vertical Aerospace reveals its production eVTOL design: the VA-1X,  eVTOL

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !