Полицията в САЩ използва куче робот на Boston Dynamics

"Твърде често внедряването на тези технологии се случва по-бързо, отколкото реагират нашите социални, политически или правни системи."

Ваня Милева Последна промяна на 28 ноември 2019 в 00:00 5438 0

Кучетата служат редом с полицаите от десетилетия, понякога дори жертват живота си, за да спасят партньорите си. Роботите също се използват от органите на реда, най-вече в ситуации с обезвреждане на бомби.

Но сега полицейските сили в Съединените щати тестват за първи път възможностите на куче робот - а вече експертите по граждански свободи вдигат тревога.

Според документи, получени от Американския съюз за граждански свободи (American Civil Liberties Union - ACLU), Масачузетс, държавната полиция в Масачузетс е взела под наем куче робот модел Spot от Boston Dynamics за 90 дни. Тестът приключи на 5 ноември 2019 г.

През август организацията подаде заявка да получи копия на всички документи, свързани с използването на Spot от агенцията, както и свързаните с „плановете за придобиване и/или използване на роботи“ от 2015 г. насам.

Това не е учудващо. ACLU поиска повече подробности относно тестовете, особено като се има предвид предишното използване на роботи от американските правоохранителни органи да убиват.

Договорът за наем, получен от ACLU, показва, че бомбеният отряд на полицията в Масачузетс ще притежава робота по всяко време и ще оценява неговите "способности за действа по правоприлагането, особено за отдалечена проверка на потенциално опасни среди".

Освен това говорителят на полицията Дейвид Прокопио заяви пред бостънското издание WBUR, че агенцията използва Spot по същия начин, както и другите роботи - като „мобилно устройство за дистанционно наблюдение“.

„Роботиката е ценен инструмент за правоприлагането“, подчертава полицейският служител, „поради способността си да осигурява информация за ситуацията в потенциално опасни среди“.

Той обаче не сподели подробности за това как агенцията е тествала Spot, а също и при два инцидента, по време на които полицията е използвала робота извън тестовете.

Междувременно вицепрезидентът на Boston Dynamics за бизнес развитие Майкъл Пери (Michael Perry) увери обществеността пред WBUR, че държавната полиция на Масачузетс няма да използва Spot като оръжие.

„Част от нашия процес на ранна оценка на клиентите е да се уверим, че сме на едно и също мнение за начина за използване на робота“, обяснява Пери. „Така че предварително уточняваме с нашите клиенти, че не искаме роботът да се използва по начин, който може физически да навреди на някого.“

Освен политиката на агенциите, ACLU призовава законодателите да приемат разпоредби на държавно ниво, които за да уредят как могат да се използват все по-усъвършенстваните роботи. В момента няма нищо по този въпрос.

„Наистина се нуждаем от някакъв закон и някакъв регламент, за да създадем праг на защита, за да гарантираме, че правителството не може да злоупотребява с тези системи“, заяви Кейд Крокфорд от ACLU. "И някакво споразумение за условия за обслужване е просто недостатъчно".

Бъдещето на роботизираното правоприлагане е вече тук

Освен Spot полицията има постоянен контингент от роботи. Към 2017 г. бомбеният отряд има 18 роботизирани платформи на стойност 1,8 милиона долара. 

Но има нещо различно в Spot. Райън Кало (Ryan Calo), професор от Университета във Вашингтон, специализирал в роботика и киберправа признава, че няма голяма оперативна разлика между кучето-робот и нещо по не толкова стряскащо като робота PackBot. Но Spot изглежда различно. Не случайно групата за правата на животните PETA пусна официално заявление, в което казва, че не е жестоко да риташ Spot, защото не е истинско куче.

PackBot. Кредит: Wikimedia Commons

Като цяло роботите попадат в категорията между машина и човек, отбелязва Кало, дори и за роботи като Spot, които се управляват дистанционно.

„Твърде често внедряването на тези технологии се случва по-бързо, отколкото реагират нашите социални, политически или правни системи“, казва в изявление пред TechCrunch Крокфорд.

„Спешно се нуждаем от повече прозрачност от страна на правителствените агенции“, добавя тя, „които трябва да осведомяяват обществеността за своите планове за тестване и внедряване на нови технологии.“

Източник:

It’s Official: Police Are Testing Out Boston Dynamics’ Robot Dog, Futurism

Mass. State Police Tested Out Boston Dynamics' Spot The Robot Dog, WBUR.

The ACLU wants details about videos of Boston Dynamics robot in police exercises, TechCrunch

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !