Полша създаде приложение за хората под карантина, доказващо, че наистина са вкъщи

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 март 2020 в 00:37 3281 0

Преди няколко дни в Полша стартира приложение за смартфон, което позволява на хората под задължителна 14-дневна карантина срещу новия коронавирус да изпращат селфита, така че властите да знаят, че наистина са си вкъщи.

"Хората под карантина имат избор - или да получават неочаквани посещения от полицията, или да си свалят това приложение", обяснява пред Агенция Франс пред Карол Манис, говорител на министерството на дигиталните услуги на Полша.

Приложението "Домашна карантина" е предназначенo за хора, поставени в задължителна 14-дневна изолация след прибирането си от пътуване в чужбина.

Апликацията използва местоположението и лицево разпознаване, което позволява на хората под карантина да показват на властите, че наистина са си вкъщи, каквото е изискването. 

Потребителите първо регистрират селфи през приложението, което след това изисква нови селфита в произволни моменти от деня.

Приложението изпраща сигнал до полицията ако в рамките на 20 минути потребителят не отговори.

От полицията съобщават, че първата глоба за човек, нарушил карантината, е 500 полски злоти или 111 евро, като при всяко следващо нарушение се повишава и може да достигне до 5 000 злоти.

Подобно на други страни от Европейския съюз, Полша наложи строги мерки за справяне с разпространението на новия коронавирус, включително затваряйки училища, границите за чужденци и призовавайки хората да работят от вкъщи.

Полша има население от 38 милиона души и към 23 март броят на потвърдените случаи на COVID-19 е 692, включително и 8 смъртни случая.

Източник: France 24 - 'Selfie app' to keep track of quarantined Poles

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !