Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Преди повече от 20 години в интернет е публикуван първият пиратски MP3-файл (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 август 2018 в 00:00 37596 1

На 10 август 1996 хакер с ник NetFrack публикува на пиратски FTP-сървър парчето Until it Sleeps от албума Load на групата Metallica. Така започва масовата дейност по копиране и публикуване на музикални дискове.

В 1996 година вече е в наличност всичко необходимо за глобалния обмен на музикални файлове: програмата DA2WAV (CDDA) за "рипване", програмата L3encode за кодиране в MP3 и конзолни приложения за възпроизвеждане на MP3-файловове чрез Sound Blaster.

Новият формат MP3 за компресиране на музика бе известен само на хакерите, но скоро се разпространи, когато 21 април, 1997 излиза плейера Windows Advanced Multimedia Products (WinAMP) с хубав графичен потребителски интерфейс. Малкото приложение, само 4.2 MB, направи истинска революция.

Всичко започна преди няколко години преди това, когато на сцената се появиха рипeрите. Те работеха под псевдоними и се обединяваха в риперски групи. Съдейки по артефактите, първата риперска еCompress ‘Da Audio или CDA. Именно тя издава историческия рип с песента на Metallica на 10 август 1996. Освен нея, работят групите: Digital Audio Crew, Rabid Neurosis и други.

Работата на групите става възможна, когато се появи първата програма за копиране на съдържанието на аудио CD на твърдия диск. Програмата DA2WAV записва песните в WAV формат. Тя не получава широко разпространение, за разлика от следващата версия, наречена CDDA. С пускането на тази програма, за първи път стана възможно да се правят копия на CD-та.

За съжаление, в онези времена скоростта за пренос на данни е много ниска. Един файл WAV с размер 10-20 мегабайта се точи от FTP-сървъра няколко дни или седмици (ако сървърът поддържа възобновяване след неуспешна връзка), така че е било от особена важност да се намери начин да се компресира звука, макар и със загуби.

Програмата L3encode, разработена от немския институт Fraunhofer, спасява положението. Специалистите от института изобретяват иновативен формат за аудио компресия със загуби MPEG-1 Layer 3 (MP3). Този формат впоследствие се превръща в общопризнат стандарт за аудио компресия в интернет, както стандарта за изображения JPEG.

Загубите на качество в сравнение с оригиналния WAV са малки и почти незабележими за ухото, така че MP3-файловете бяха идеално пригодени за разпространение в Интернет.

С появата на CDDA и L3encode музиката не само може да се компресира, но също така и да се разпространява в интернет. И така се започна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6022

1

emilyano calabrese

28.10 2018 в 08:35

и направиха мноумного хора ЩАСТЛИВИ..АЗ ОТ 1999 -2008 ИЗХВЪРЛИХ 150 ИЛОА БОКЛУК ПЛОЧИ ГРАМОФОННИ,КАСЕТКИ КАСЕТОНОНИ.И ДИСКОВЕ.И СЕГА СЪМ ЩАСТЛИФ..