Изследовател нарушава закона в името на свободната наука

Наука OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2016 в 15:25 29433 2

Кредит Flickr

От години в научните среди се води битка относно достъпа до знание. Според привържениците на движението за свободен достъп (Open access movement) науката е обществено благо, често финансирано от данъкоплатците, и заключването ѝ зад скъпи цени за достъп задавя научния прогрес.

Хората с противоположно мнение, в частност издателите на научни списания, спорят, че има много видове разходи, свързани с научните публикации и тези разходи трябва да се възстановяват. Според тях без издатели няма да има арбитри в науката.

Александра Елбакян (Alexandra Elbakyan) обаче е определяна за "герой" от поддръжниците на свободния достъп. Мисията, която тя си е поставила, е да направи световната наука достъпна за всички.

През 2011 г. родената в Казахстан изследователка тихомълком създава сайта Sci-Hub. В момента той съдържа 47 млн. научни статии. Това е незаконно.

Тъй като статиите не са собственост на Елбакян, а на издателите, глобалният разпространител на списания Elsevier предприема мерки срещу изследотелката. Съдът в Ню Йорк през октомври миналата година постанови сайтът да бъде спрян. В отговор Sci-Hub се завърна тази седмица с няколко презокеански домейна.

Според Елбакян обаче издателите не са единствените, които пречат на достъпа до наука - авторските права също трябва да отпаднат.

Досега изследователката по неврология е успяла да се укрие от делото в своята "база", за която се смята, че е в Русия. В интервю по електронната поща изданието Vox e успяло да ѝ зададе въпроси относно законовите предизвикателства, с които тя се сблъсква в момента, каква е нейната водеща философия и как се справя с критиците на Sci-Hub.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2016 в 15:08

Комунистите винаги и навсякъде искат едно и също - да ползват блага, създадени от някой друг, да ползват чуждото.

19.02 2016 в 19:44

Руският комунизъм е сложил отпечатък и на Казахтстан. Без материал за копи-пейст работата в лабораторията е в застой... Хубво нещо е комунизма, ама не може да е частичен. Ученият, написал статия, която по комунистически се ползва безплатно би трябвало да влезе в магазина и да си вземе каквото си иска също безплатно, но няма въобще такава идея. Какво остава за автор на романи, който се надява от това да се храни. Или комунизъм за всички, или сиренето си е с пари. Комунизмът на тази казахстанка ми прилича на обикновена кражба от масата на авторите.