Приложение за ориентация в София спечели голямата награда в Sofia Municipality Innovation Hackathon

Услугата е насочена главно към чуждестранните туристи в столицата

Катя Димитрова Последна промяна на 17 юни 2016 в 11:00 2354 0

Кредит Sofia Municipality Innovation Hackathon

Академия за иновации и първия по рода си в страната Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016, организирани от Иновейшън Стартър в партньорство със Столична община, Асоциация за развитие на София и Фонда за иновации, се проведоха в София тази седмица.

На събитието бяха отличени три проекта, представени от участниците от общо 63 отбора, формирани от над 600 студенти от 7 университета, които мериха сили в категориите здравеопазване, образование и културно-историческо наследство. 

На първо място в Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016 журито класира проекта на отбор „Елмо“ от Нов български университет - мобилното приложение Your Sofia, което цели да улесни пребиваването и ежедневието на туристите и чуждестранните гости на столицата, предоставяйки леснодостъпна полезна информация и разнородни идеи за туристически маршрути. Победителите получиха голямата парична награда от 10 000 лв. предоставена от Фонда за иновации към Столична община с подкрепата на Мтел, за да реализират проекта си.

На второ място се класира отбор Sportify от СУ „Св. Климент Охридски“ с предложението им за създаване на уебсайт с категоризирана информация за спортни събития и активности, а на трето място финишира отбор Squad от Нов български университет с проекта им за образователна програма за кариерно ориентиране насочен към ученици от 10, 11 и 12 клас.

Специалната награда на Онтотекст за „Иновация със свързани данни“ беше връчена на отбор El Romantico от СУ „Св. Климент Охридски“ и Колеж по мениджмънт за идеята им за дигитализиране на информацията за паметниците на културата.

При награждаването на победителите, заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов покани членовете на класиралите се в челната петица отбори на среща с кмета на София г-ж Йорданка Фандъкова, където да представят идеите си, с които участват в Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016.

В рамките на Академията за иновации 2016, регистриралите се над 600 студенти имаха възможност да слушат лекции и впоследствие да дискутират лично темите иновации и креативност в градска среда Чарлз Ландри, създател на концепцията за креативен град, Антони Христов, арт директор в Pixar, както и някои от най-добрите български криейтив директори, като Ненад Лозович, Радослав Бимбалов, Йордан Жечев, Мартин Димитров, Желез Атанасов и други. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !