Програма с изкуствен интелект се справя по-добре от лекарите в откриването на рак на гърдата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 януари 2020 в 00:43 6407 0

Кредит pixabay

Мамограф

Компютърна програма може да разпознае рак на гърдата при профилактични изследвания с по-голяма точност от хора специалисти, се съобщава в нова публикация в Nature и това може да бъде пробив в откриването на заболяването.

Ракът на гърдата е едни от най-често срещаните карциноми при жените, като всяка година се откриват повече от 2 милиона нови случая. Редовните профилактични прегледи и скрининги са изключително важни за откриване на първите белези на заболяването, при пациенти, които не проявяват симптоми. 

Но интерпретирането на резултатите понякога води до грешки и малък процент от всички мамограми са или погрешно отчетени за положителни, поставяйки диагноза на здрав пациент, или погрешно отрицателни - без да бъде открито заболяването.

Учени от Google Health обучават модел на изкуствен интелект да открива карцином върху скрининги на гърди на хиляди жени от Великобритания и САЩ.

Изображенията са първоначално проверени от истински лекари, но за разлика от клиничния случай, машината не разполага с историята на пациента, която да носи информация в процеса на поставянето на диагнозата. 

Екипът открива, че техният модел с изкуствен интелект успява да предположи наличието на заболяване с точност, сходна с тази на експертите радиолози. 

Още повече, програмата показва намален брой на случаите, в които диагнозата е поставена погрешно - съответно 5,7% и 1,2% за САЩ и Великобритания. Намалява и броят на пропуснатите диагнози с 9,4% за американките и 2,7% за британките.

"Колкото по-рано се открие ракът на гърдата, толкова по-добре за пациента", обяснява Доминик Кинг (Dominic King), водещ изследовател в Google Health. "Виждаме тази технология като възможност специалистът и в крайна сметка пациентът, да получат подкрепа за да се достигне до най-добър изход, каквато и да е диагнозата". 

Във Великобритания всички мамограми се разчитат от двама радиолози, което е необходим, но и интензивен процес. Екипът от Google Health провежда и опити, сравнявайки решението на компютъра с това на първия специалист. Ако двете диагнози съвпаднат, случаят се приема за решен. Само при наличие на разминаване между решението на машината и лекаря се прави и сравнение с мнението на втория специалист. 

Изследването на Кинг и екипът му показва, че използването на изкуствен интелект за проверка на диагнозата, поставена от първия специалист, би могло да намали с до 88% натоварването на втория.

"Кажете ми страна, в която можете да намерите сестра или лекар, които не са заети", разсъждава Кинг. "Съществува възможността тази технология да подкрепи съществуващата чудесна експертиза на лекарите".

Кенет Йънг (Kenneth Young), специалист, завеждащ архивът с мамограми в Центъра за изследване на рака във Великобритания, който е част от изследването, го намира за уникално заради използването на реални диагностични сценарии на повече от 30 000 скрининга. 

"Имаме представителна извадка на всички жени, които може да преминат скрининг за рак на гърдата", обяснява Йънг. "Това включва лесните, трудните случаи и всичко останало между тях".

Екипът съобщава, че са необходими още изследвания, но се надяват, че технологията може един ден да служи за второто мнение в диагностиката на рака на гърдата.

Източник: Science alert - AI Is Now Officially Better at Diagnosing Breast Cancer Than Human Experts

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !