Ревю: Една седмица със синия Huawei P9

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2016 в 11:41 9039 3

Отскоро на българския пазар компанията Huawei пусна и вариант в синьо на успешния си флагман за тази година P9. Huawei бяха така любезни да ни предоставят своето бижу за една седмица, в която да го тестваме на пълни обороти и да видим как ще се справи с нашите предизвикателства.

Технически характеристики

Huawei P9 е флагманът на компанията за тази година, а под красивата форма на телефона се крие мощен хардуер, който да издържи на всякакво натоварване. През седмицата ни на ползване едновременно писахме имейли, ползвахме камерата, слушахме музика по едно и също време без никакви затруднения или забиване от страна на телефона. Huawei P9 разполага с 3 гигабайта RAM памет и осемядрен процесор, които осигуряват плавната работа. 144-те грама на телефона не се усещат в ръката и той е като перце, а кристалният 5.2-инчов дисплей допълва перфектно картинката. За наше огромно щастие Huawei P9 има жак за слушалки, който е разположен от долната страна. Телефонът разполага с с 12-мегапикселова камера на гърба и 8-мегапикселова камера за селфита, като на снимките ще обърнем специално внимание по-долу.

Първи впечатления

Huawei P9 пристига в елегантна бяла кутия в комплект с всичко нужно – слушалки, зарядно, USB кабел и прозрачен пластмасов гръб, който да пази телефона от драскотини. Синият цвят на телефона е едно прекрасно допълнение към семейството на P9. Неутралният син цвят на гърба може да отива както на мъж, така и на стилна дама.

Правим прехвърлянето на данните от досегашния телефон на Huawei P9 набързо и след първите две минути на разцъкване, смартфонът сякаш винаги е бил наш. Бързам да споделя, че първото нещо, с което свикнах буквално за минути и ще ми липсва, е скенерът за пръстови отпечатъци. Той е разположен на гърба, под камерата, което го прави изключително удобен за достигане, която и да ръка да ползвате за управление на телефона. Скенерът може да отчита повече от 2 пръста, така че изборът е само ваш.

Телефонът идва с куп полезни приложения, инсталирани предварително, както и няколко игри. Има си офис пакет за четене на документи, здравно приложение, NewsRepublic за четене на новини и още и още.

Същинското ползване

Като журналист за мен най-важното в смартфона са 3 неща – бързина, камера, батерия. По всеки един параграф Huawei P9 е абсолютен лидер. Осемядреният процесор и 3 гигабайта рам правят работата плавна, без забиване или лаг. Камерата е едно от нещата, което прави Huawei P9 наистина специален. Разработена в съвместно партньорство с ветераните от Leica, двойната камера на Huawei P9 е еталон в мобилната фотография.

Видно е, че за Huawei хардуерът не е всичко, като камерата идва с възможност да правите всякакви настройки, които могат да превърнат всяка ваша снимка във шедьовър. Освен предварително инсталираните ефекти и филтри, камерата разполага с Pro управление, с което сами можете да настроите експозицията, светлината и др.

Тестването на Huawei P9 съвпадна с това, че в същата седмица си намерих и котка на улицата, която живее вече в нас, а с това започнаха и безспирните селфита и снимки на Карма. Предната камера не само е направена за селфита, а за най-добрите такива. Както задната камера, отпред също можете да се възползвате от куп настройки, така че да отговарят на чертите на вашето лице.

Батерията

Знаехме, че батерията на Huawei P9 е издържлива от прочетеното преди ревюто, но не бяхме сигурни. В седмицата на нашето ползване се убедихме в това многократно. Журналистиката изисква постоянно онлайн присъствие и бърза реакция във всякакви моменти. За тази седмица не успяхме нито един път да изцедим до краен предел батерията на Huawei P9.
С днешните смартфони сме свикнали да зареждаме телефона всеки ден, понякога дори повече от веднъж. С Huawei P9 забравяме за тези проблеми. Батерията издържа нашите тестове с постоянно пуснат 4G интернет, стрийм на музика и видео, игри, мейли, чатове, Фейсбук, снимки и видео. Всичко това в един ден не успява да накaра процентите на батерията да паднат под 15%. Дори и в такива моменти от Huawei са се погрижили – телефонът разполага с опция Ultra Power Saving, която дава допълнително часове живот на телефона без да се притеснявате, че ще останете без връзка с външния свят.

А споменахме ли най-доброто нещо за батерията?

Бързото зареждане. Не вярвах на очите си, когато за 10 минути зареждане батерията вече беше вдигнала процентите с 15, а след още по-малко от 40 минути телефонът бе напълно зареден. Това може да ви се струва незначително, но когато бързаш, а зарядът на телефона заплашително намалява, бързото зареждане е най-голямото удобство.

Софутерни глезотийки

Красотата не е всичко и от Huawei го знаят добре. Откъм софтуер отново ще споменем скенера за пръстови отпечатъци, който освен за отключване, може да се ползва и за снимки, както и за отговаряне на обаждане. Можете да настройвате навигационния бар отдолу по ваше желание. Друго удобство е опцията за намаляване на размера на екрана, за да работите по-лесно с една ръка. Това става само с плъзване на палеца по стрелката в долната част на телефона.

Има и куп опции и неща, които телефонът изпълнява само с жестове, като например да нарисувате с пръст по дисплея буквата С, за да се отвори камерата. Найс, а?

Нещо, което не сме срещали при други смартфони, е опцията за запис на видео от самия дисплей. Това става с натискането едновременно на бутона за увеличаване на звука и power копчето.

Телефонът разполага и с вграден крачкомер, който за тази една седмица ни показа, че се движим крайно недостатъчно и трябва бързо да променим това.

Заключение

Ако е настъпил моментът за вас да купувате нов смартфон и все още се чудите кой да е вашият избраник, преценете сами. Ако цената, камерата, батерията, бързината, дисплеят и стабилната работа на смартфона влизат в характеристика на вашия телефон, то синият Huawei P9 е един добър коледен подарък, както за вас, така и за ваш близък.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

3

Lyubomir Arabadzhiev

09.01 2017 в 20:33

NFS чип има ли

12005

2

Дидо

24.12 2016 в 09:09

Очарован съм от тази марка. От както ползвам р8 а жена ми р9
айфоните са в шкафа. За момента това е телефона. Само да напомня ,че можете да замените картата памет с втора СИМ карта ,което е огромен плюс.