Робот ще разнася покупките на лондончани от догодина

Устройството е разработено от фирма Starship, в която участват създателите на Skype

Александър Александров Последна промяна на 05 ноември 2015 в 07:59 2374 0

Кредит Starship

През последните години роботите навлизат все по-бързо в обществото ни, предизвиквайки ентусиазма на технологичните гийкове, но и тревога, че биха могли да оставят без работа хиляди хора. Едно от потенциалните приложения на автономните машини, от което едва ли някой има нещо против, се оказва носенето на покупките от магазина до дома.

Именно с тази задача ще бъде натоварен този забавен шестколесен робот, който ще започне да оперира по улиците на Лондон през 2016 година. Създаден специално за разнасяне на покупките до домовете на клиентите, той е разработен от стартиращата фирма Starship, чиито основатели са създателите на VoIP – приложението Skype.

От фирмата са категорични, че машината ще може да пренася по две чанти с покупки, с обща тежест около 9 кг. в рамките на населените места. Тя ще работи на 99% автономно и ще може да извършва курсове с продължителност около половин час.

В момента роботът преминава тестове, а пилотното му внедряване за крайни клиенти ще бъде в Грийнуич, Лондон. След това ще се извършат и тестове в САЩ. Ако те преминат успешно, ще бъде разпространен и в други държави.

Машината разполага с вграден GPS модул, камери, жироскопи, както и дигитална карта, които ще му помогнат не само да открива лесно определени адреси, но и да преодолява различни препятствия по пътя. Освен това, ако има проблеми, оператор ще може лесно да поеме контрола и да продължи доставката ръчно.

Клиентите пък от своя страна ще могат да проследяват къде се намират техните покупки през специално мобилно приложение. След като пристигне на посочения адрес роботът ще предостави достъп до своя товар единствено на оторизирания собственик.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !