Съставя се 3D карта в реално време от снимки на дрон

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 юли 2016 в 11:00 6399 1

Кредит Hydra Fusion

Нов инструмент на компанията Lockheed Martin, наречен Hydra Fusion, може да изгражда 3D карта в реално време на базата на видео кадри от камерата на дрон, съобщи TechCrunch

Безпилотните самолети са отлично средство за наблюдаване от небето, но ако имате нужда от подробна 3D карта - за изработката й ще е нужно не малко време. Това може да се избегне с помощта на новия инструмент Hydra Fusion от Lockheed Martin, който може да състави всякаква 3D карта в реално време въз основа на видео кадри от камера на дрон.

Това е впечатляващо постижение за фотограметрията - за тези, които не знаят, е техническа дисциплина, която се занимава с определяне на формите, размерите, положението и други характеристики на обектите по техни снимки. Изчислителната фотограметрия се използва широко за научни и военни цели.

Но този процес изисква много изчислителна мощност. Трябва да се обработва внимателно всеки пиксел. Затова анализът на много часове видео с висока разделителна способност се прави със суперкомпютри. За щастие, съвременните графични процесори имат малки размери, така че специалистите на Lockheed Martin решиха да комбинират няколко процесора, така че да могат да работят в реално време.

Резултатите, разбира се, не са перфектни, но все пак са достатъчно добри за бързо и грубо разузнаване и изпращане на 3D картата в смартфони.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

24.07 2016 в 11:36

"... фотограметрията - за тези, които не знаят, е техника на ежеминутно проследяване..."

Както гледам и вие сега чувате за нея. Фотограметрията съществува от средата на 19 век. Какво ежеминутно проследяване по него време?
Дори у нас тя се прилага от близо 100 години.