Сред 50-те най-иновативни компании в света, Tesla е на първо място

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 юни 2015 в 06:13 3401 0

Ресурсът MIT Technology Review публикува за пети път рейтинга на 50-те най-напреднали компании в света, които са ангажирани в дейности като транспорт, компютърни и комуникационни технологии, биотехнологии и енергия.

Първото място в класацията, според авторите, е на компанията на Елън Мъск Tesla, която е най-известна с производството си на електромобили. А неотдавна пуснатите на пазара битови батерии система Tesla Energy са дали решаващия тласък, който е извел компанията на първото място.

Освен това, в класацията на MIT са и две други компании, притежавани от Елън Мъск - ​​SolarCity и SpaceX. Първата от двойката е в рейтинга заради слънчевите панели, които възнамерява да произвежда и от които вече са поръчани 177 000 броя. SpaceX е спечелил 22-ото си място, благодарение на развитието на технологиите за повторно използване на ракетите носител Falcon.

Второ място в класацията заема китайската Xiaomi - производител на смартфони. На трето място е биотехнологична компания Illumina, която произвежда системи за ДНК анализ, използвани в болници и изследователски лаборатории. Днес ДНК анализ в 90% от случаите се извършва с помощта на технология Illumina. Като цяло, в топ десет на "най-напредналите" са компании, които участват във физически реални технологии, а от фирмите, които изграждат своя бизнес в интернет в топ десет има само две - китайският онлайн търговец на дребно Alibaba и доставчикът на интернет стрийминг Netflix.

Наистина, в класацията на MIT са и известните високотехнологични компании като Google, Amazon, Apple, Facebook и Microsoft, но позициите им силно се различават. Ако първите четири са разположени приблизително в средата на списъка, то Microsoft е едва на 48-мо място, приет само заради технологията за допълнителна реалност Hololens. Google е по-напред от Apple, благодарение на проекта си Loon за планетарен достъп до Интернет с помощта на балони. А Apple е на 16-то място заради смарт часовниците си и технологията за плащания Apple Pay. От младите ИТ стартъпи в MIT считат за достойни за внимание корпоративният месинджър Slack, приложението за споделяне на изчезващи снимки Snapchat и компанията Uber.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !