Ученици от цял свят се състезаваха с роботи в София (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 28 април 2017 в 13:42 3589 0

София стана домакин на поредното издание на Botball - надпревара на роботи, изцяло дело на ученици. Условието на състезанието е машините да са изградени и програмирани да маневрират без необходимостта от дистанционно управление.

Тазгодишното издание се проведе за първи път в България и в него взеха участие и два български отбора - от Технологичното училище "Електронни системи" и Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов".

Тези отбори участваха и в миналогодишното издание на състезанието, провело се във Виена. Членовете им са ученици от 9, 10 и 11 клас, повечето от които участват за първи път в Botball. Те се похвалиха, че са успели да се подготвят за изключително кратко време - в рамите само на 1-2 месеца.

Освен с технологични спънки, децата е трябвало да се справят и с липсата на средства за подготовката на роботите. Надеждата на ръководителя на екипа от "Джон Атанасов" г-жа Милена Гошева е повече български фирми да подадат ръка на бъдещите учени на България и това да стимулира и други български училища с интереси в областта на роботиката да се включат в световноизвестното състезание през следващите му издания. 

Отборът на Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" - Vendom Genesis

Отборът на Технологичното училище "Електронни системи" - TUES Bulgaria

Освен състезателна част, програмата на Botball включваше и представяне на научни изследвания от ученици.

Надпреварата беше част от Европейската конференция по образователна роботика (ECER 2017), която събра над 200 участници от различни държави като Германия, Албания, Австрия, Белгия, Египет, Кувейт, Полша и т.н. и на която бяха представени научни открития и разработки в присъствието на водещи изследователи в областта. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !