Unicef ще бори СПИН в Африка с дронове

Летящите машини ще се използват за транспортиране на проби от потенциални носители на заразата

Александър Александров Последна промяна на 17 март 2016 в 10:00 5085 1

Кредит Unicef

Организацията Unicef възнамерява да използва летящи дронове за борба с болестта на века СПИН в отдалечени региони на Африка. Нейни представители ще изпращат с дроновете проби от потенциални носители на нелечимата болест, съкращавайки по този начин значително времето за потвърждение на резултатите.

Все повече организации разглеждат летящите дронове като решение на много проблеми на Черния континент – от доставките на храни и лекарства, до мониторинг на различни животински видове от въздуха.

От Unicef са започнали тестове на дрон по един 10 километров маршрут в Малави, в Западна Африка. Машината е създадена специално за проекта от компанията Matternet и е от типа quadrocopter (дрон с четири перки).

Тя е направила симулирана доставка на ХИВ тест от регионален медицински център до лабораторията на болница Камузу Сентрал. Тестовете са още в начална фаза, но ако те бъдат успешни, дроновете по маршрута ще могат да носят по 250 теста наведнъж.

Според представители на Unicef този подход ще намали значително времето за потвърждаване на резултатите и ще позволи много по-навременна реакция срещу прояви на болестта и ограничаване на нейното разпространение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

25.03 2016 в 18:48

До момента СПИН в Африка се диагностицира на око. Затова има епидемия. Ако тези хора имат достатъчно храна и чиста вода, "СПИН" няма да има.