Устройство помага на хора с увреден слух да "чуват" с езика си (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 януари 2015 в 11:21 2414 0

Американски учени са изобретили устройство, което ще помогне на глухи или трудно чуващи хора да си възвърнат усещането за звук чрез езика им. Технологията е значително по-евтина от кохлеарните импланти и не изисква хирургична намеса.

Въвеждането на кохлеарни импланти промени живота на много хора с увреден слух по света, но за съжаление, тези устройства имат някои недостатъци - трябва да бъдат хирургично имплантирани, не са подходящи за всички форми на загуба на слуха и струват скъпо.

Но сега учени от Университета на Колорадо (Colorado State University, CSU) са измислили нов начин да се постигне същия резултат: устройство, което позволява на потребителите да "чуват" с езика си. Системата не възстановява слуха, а по-скоро превръща звуците в различни модели на вибрации, които могат да бъдат усетени от езика и по този начин помага на потребителя да тълкува усещанията като звуци или думи. 

"Някои хора описват усещането като мехурчета от шампанско върху езика си," - обяснява ръководителят на проекта Джон Уилямс.

Може да отнеме седмици, ако не и месеци, да "научите" езика и мозъка си да работят заедно ефективно, но в крайна сметка мозъкът ще се научи да разпознава във вибрациите полезна звукова информация.

Изследователите сравняват тази техника с изучаването на Брайловото писмо. С практиката, един сляп човек може да се научи лесно да свързва формата на подутините с буква или дума. По подобен начин мозъкът на потребителя подсъзнателно ще свързва различните модели вибрации в езика с различни звуци, които се изговарят в реално време.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !