В Япония ще пазаруват, разплащайки се по пръстови отпечатъци

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 април 2016 в 10:26 1848 0

Японското правителство планира това лято да започне пилотен проект за разплащания в магазини само по пръстови отпечатъци. Системата е предназначена за чуждестранните туристи, идващи в страната.

Правителството твърди, че този метод ще осигури достатъчна безопасност и ще доведе до увеличаване на туристическия трафик, който се предвижда до 2020 г. да стане 40 милиона ежегодно, съобщава The Japan news.

Това ще бъде и начин да се покаже техническия напредък на страната. С пълен капацитет системата може да започне през 2020 г., когато ще се проведат Олимпийските игри в Токио.

За тази цел на туристите ще бъде предложено да оставят своите отпечатъци на летището, които ще бъдат свързани с банковата им карта. След това те ще бъдат освободени от данъци и ще могат да правят покупки в магазините след като докажат своята самоличност като поставят два пръста върху специални устройства, монтирани в магазините.

В началото по сканираните пръстови отпечатъци ще може да се разплащат в общо 300 обекта - сувенирни магазини, ресторанти, хотели и други заведения, разположени в популярни туристически райони.

Освен за пазаруване, вместо задължителните документи за самоличност в хотелите, туристите ще могат да се регистрират също по пръстови отпечатъци.

Данните за това как и къде чуждестранните туристи използват системата ще се управлява от консултативен орган към правителството, след като данните станат анонимни.

След анализ на движението и навиците на туристите данните ще бъдат използвани за разработване на политики и стратегии за развитието на туристическата индустрия на Япония.

Съществуват обаче известни опасения, че туристите ще бъдат притеснени да предоставят толкова лична информация като пръстовите си отпечатъци. Предстоящият експеримент ще тества дали ще се появят проблеми, засягащи защитата на личня живот и управлението на информацията.

В Япония вече е провеждан подобен експеримент. През октомври миналата година в тематичния парк Huis Ten Bosch в Сасебо, префектура Нагасаки, бе въведена пробно подобна система. Посетителите можеха да извършват плащания само със своите пръстови отпечатъци в около 30 магазина и ресторанта.

Представител на парка заяви: "системата е добре приета от посетителите, особено тези с деца, тъй като благодарение на нея не е необходимо всеки път (например за сладолед) да бъркат в портфейлите си".

В токийската банка Aeon още този месец ще започне тестване на системата като клиентите на банката ще могат да получават пари от банкоматите, използвайки само своите пръстови отпечатъци.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !