Висок 5 км небостъргач ще абсорбира мръсния въздух (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 януари 2017 в 10:00 13404 1

Кредит Arconic

Американската компания Arconic представи проект за небостъргач, при чието изграждане ще се използват високотехнологични материали, включително такива, които имат свойството да поглъщат смога и 3D-принтиране, съобщава Science Alert.

Освен абсорбиращите материали инженерите предвиждат плъзгащи се балкони. Височината на сградата ще бъде 4,8 километра.

Ще бъдат използвани материали, които са в процес на разработка и такива, които вече са на пазара.

Шери Маклири (Sherri McCleary), един от главните учени, специалисти по материалознание на Arconic, заяви, че това е един от най-вълнуващите проекти - EcoClean, специалното покритие, което помага на сградите сами да се почистват и да пречистват околния въздух.

Материалът е в производство отз 2011 г. и предлага редица предимства пред традиционните прозорци, коментира Маклири.

EcoClean работи с помощта на светлината и водните пари, които реагират с химикалите в покритието, произвеждайки свободни радикали. Именно тези свободни радикали привличат замърсителите във въздуха, които после лесно се отмиват и падат се олющват от стените на сградата, заедно с мръсотията и калта - почти като мъртва кожа.

Крайният резултат е по-чиста сграда, заобиколена от по-чист въздух.

Bloomframe - дизайн на Arconic за прозорци на бъдещето. Снимка: Arconic

Друго нововъведение са самите прозорци. Новият дизайн се нарича Bloomframe. По същество това е прозорец, който се превръща в изцяло остъклен балкон в рамките на минута.

Технологиите, представени от Arconic на световно изложение, ще се появи на пазара в "близко бъдеще", заяви говорител на компанията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

18.01 2017 в 01:12

Дрън-дрън.

На около 1/4 от тая височина ще се окаже че не стига площта даже само за асансьори. На половината от нея площта няма да стигне даже само за кабелите и тръбите. За механика изобщо няма нужда да отваряме дума, нито за логистиката долу. Това ако е горе-долу цилиндрична.

Ще трябва значи да е пирамида. Впрочем такива пирамиди са отдавна измислени - наричат се планини и проблемите са им добре познати. Поради което селищата на подобна височина са крайно редки. Може да почнем с височинната болест при хората. 4800м си е сериозно изпитание за опитни алпинисти, офисния планктон ще загази още на 2000м. То зависи и откъде почнат де - ама приемаме че почват от морското равнище, а не от Мексико сити. Как високите части на това нещо ще се спасят от обледяване? Това отвън де, вътре ще има други проблеми като например локални облаци. Като химик доста се посмях на вица за радикалите.

С една дума - инвестиционен балон.