Високотехнологична маска позволява да усещате миризми във виртуална реалност (видео)

Маската може да освобождава девет различни аромата в зависимост от нуждите, за да направи VR изживяването по-завладяващо и мултисензорно

Ваня Милева Последна промяна на 11 май 2023 в 00:01 2865 0

При експеримент с маската 11 доброволци успяват да открият различни миризми, включително мента, жасмин, лавандула и ананас, като средната успеваемост е 93%.

Кредит Liu, Y., Yiu, C.K., Zhao, Z. et al.

При експеримент с маската 11 доброволци успяват да открият различни миризми, включително мента, жасмин, лавандула и ананас, като средната успеваемост е 93%.

Маска, предназначена за подобряване на виртуалната реалност, може да освобождава различни аромати, за да направи симулацията по-вълнуваща. Тя може да се използва дори за имитиране на миризмата на отсъстващи близки по време на виртуални срещи, твърдят създателите ѝ.

Системите за виртуална реалност обикновено се грижат за сетивата за зрение, звук и допир, но не и за обонянието, въпреки важната му роля във всекидневния живот и при формирането и извикването на спомени.

Синъ Ю (Xinge Yu) от Градския университет на Хонконг разказва, че предишните генератори на миризми са били големи, "тромави" устройства, които са пропускали миризми на голяма площ и са превключвали бавно от миризма към миризма.

Екипът му е създал две устройства, които могат да освобождават миризми по заявка. Едното е гъвкава лепенка с дължина около 5 см, монтирана на горната устна, съдържаща две клетки, всяка от които може да отделя един аромат. Другото е маска с мрежа от девет различни миризми, които могат да се комбинират, за да се създадат други миризми.

Всяко устройство се контролира от малък чип, който комуникира с компютрите безжично чрез Bluetooth, за да координира освобождаването на аромати, когато ползвателят се доближи до миризлив обект във VR.

Ароматите се създават от течни парфюми, добавени към контейнери с парафин. Когато е необходима миризма, клетката се загрява до 50°C с помощта на малък радиатор. Тъй като и двете устройства се намират близо до носа, ползвателите им могат да открият ароматите в рамките на 1,5 секунди след включването им.

При експеримент с маската 11 доброволци успяват да открият различни миризми, включително мента, жасмин, лавандула и ананас, като средната успеваемост е 93%.

Ю заявява, че системата може да направи виртуалната реалност по-убедителна, но също така може да се използва, за да накара хората на различни места да се чувстват по-близки един с друг.

"Чрез носенето на системата за обоняние децата биха могли да усещат миризмата на отсъстващите си семейства, а разделените двойки биха могли да се усещат взаимно, като усещат миризмите си", обяснява Ю. "По отношение на развлеченията потребителите биха могли да изпитат различни външни среди с различни природни миризми у дома чрез VR. Смятаме, че лошите миризми могат да се използват също толкова лесно, колкото и приятните."

Справка: Liu, Y., Yiu, C.K., Zhao, Z. et al. Soft, miniaturized, wireless olfactory interface for virtual reality. Nat Commun 14, 2297 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-37678-4

Източник: High-tech face mask lets you smell things in virtual reality, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !