Високотехнологичните хитрини за олимпийците

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 август 2016 в 14:01 9480 1

Алисън Феликс, четирикратна олимпийска златна медалистка носи екип Nike Vapor с технология Nike AeroSwift и шпайкове Nike Zoom Superfly Flyknit

Олимпийците на Рио 2016 ще имат възможност да се възползват от високотехнологични екипировки, изработени с помощта на 3D принтер, скенери за тяло и аеродинамични тунели, които ще им помогнат да спечелят, може би, безценни части от секундата, пише Daily Mail.

Когато всяка секунда е ценна е естествено да се обърне внимание на екипа. За Олимпиадата в Рио, Nike използва технология за 3D печат, за да създаде малки силиконови издатини, които да пренасочат въздушния поток около бегача.

Скенери за тяло помогнаха на Adidas да създаде костюми, които да придадат на плувците идеална форма. Швейцарската компания Assos използва аеродинамични тунели за да уточни перфектнана форма на прилепналите костюми за колоездене на отбора на САЩ.

Иновациите при спортните екипи стават все повече, но производителите са ограничени от правилата, които са приети, за да не стане облеклото равносилно на допинг.

Защо това е важно

Облекло трябва да има прилепваща форма, за да се сведе до минимум въздушното съпротивление, особено за спортове, за които скоростта е важна  - колоездене, плуване и бягане.

"Четири секунди за четири километра е разликата между първо и осмо място," коментира Джим Милър, вицепрезидент на американската федерация по лека атлетика и колоездене.

А неподходящите материали или кройки може да означават дискомфорт и излишно тегло. Дори когато скоростта не е фактор, дрехите трябва да намалят дразнения като пот и топлина. Това е от решаващо значение в горещия климат на Рио де Жанейро, Бразилия, където Летните олимпийски игри започват в петък.

Nike разработи миниатюрни издатини за пренасочване на въздушния поток за бегачите

Nike предлага и "олимпийска лента за спринт" (Olympic sprint tape), която е предназначена за бегачи. Тя се слага по ръцете и краката си, за да им помогне да се движат по-бързо.

Инструкции за използване на AeroSwift лентата на Nike. Лентите са проектирани с помощта на въздушен тунел като са тествани върху манекени с различна форма и размер.

Ямайският съзтезател по бягане с препятствия Омар Маклауд с AeroSwift ленти.

Без мехури!

Brooks Running изработи обувки за американския маратонец Дезире Линден. Компанията твърди, че платът на обувката няма шевове, което ще намали рискът от мехури, а гумените колелца на подметката ще повишат сцеплението на хлъзгави терени.

Ограничения

Костюмите на Speedo помогнаха на Майкъл Фелпс и други плувци да направят рекорди през 2008 г. в Пекин (на снимката старта на костюмите през 2008 г.), но тези костюми, разработени съвместно с НАСА, за намаляване на съпротивлението, вече не са позволени.

Създателите облекло все още могат да правят нововъведения, те просто трябва да бъдат по-изобретателни.

Банските костюми Adizero XVI имат еластични ленти, предназначени да поддържат тялото в подходяща рационална позиция. Това намалява съпротивлението и улеснява движението на плувците в басейна. Тъй като правилата позволяват Adidas за постави ленти само върху шевовете, където парчетата плат се срещат, Adidas премести шевовете до мястото, където иска да има ленти.

В лабораториите

Производителите на облекла сега използват по-сложни начини за изпитване на тъкани и кройки. Някои компании използват компютърно моделиране за дизайна - така до перфектния костюм се стига с по-малко прототипи.

За шпайковете Vazee Sigma компанията New Balance обърна към технологията за 3D печат, за да тества няколко конфигурации, за да подобри сцеплението и преноса на енергия.


Nike използва и 3D печат, и аеродинамични тунели, за да оптимизира въздушното съпротивление.

Adidas съобразява своите обувки Adizero MD за бягане на средни дистанции като отчита и кривините в пистата, а не само финалната права. 

Междувременно отборът на САЩ е осмиван за тяхното облекло за Церемония по откриването.


Трите райета на тениските на състезателите, видими под сакото са в реда - бяло, синьо и червено -  същите като тези на руското знаме.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

1

Руслан

05.08 2016 в 16:48

Имам един реактивен боб на село, чак през къртичините на комшиите избива като тръгне.

Да ми са обадат олимпийците, за цената на една фанелка с тея пищялки по нея една каруца боб ще си вземат.