Забравете митовете и страшните истории. Направете роботите и коботите свои приятели

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 юли 2019 в 11:10 4260 0

Кредит Universal Robots

Появата на роботите поражда ли безработица? Това е най-често задаваният въпрос към Universal Robots, които са и създателите на първите колаборативни роботи, след основаването на компанията през 2005 година.

Отговорът е не. Роботите и колаборативните роботи не са заплаха, а възможност. Те помагат на хората да работят по-пълноценно, както всички останали нови интрументи.

Правилно приложените новите технологии несъмнено винаги са създавали повече стойност. Просто опитайте: роботът доставя по-бързо стоки на пазара, увеличава неговия мащаб и растеж, а не води до безработицата и бедността.

Един от въпросите е заплашени ли сме по някакъв начин от роботите като евтина работна ръка. Напротив, роботите могат в голяма степен да ни улеснят и спестят доста работа и по този начин да станем по-продуктивни, ефективни и гъвкави.

По данни на Business Wire, този сегмент от индустриалната роботика се очаква да регистрира комбиниран годишен темп на растеж от 60,04% през следващите пет години, като от 110 млн. щатски долара през 2015 г. достигне 3,3 млрд. до 2022 г.

Колаборативните роботи стават все по-достъпни в ценови план, все по-гъвкави и адаптивни, все по-лесно и интуитивно програмируеми. Това ги прави предпочитано решение за автоматизация на производството в малки и средни предприятия по цял свят, които се очаква да бъдат основният клиент на тази технология през следващите години, прогнозират пазарните анализатори.

Правилният въпрос е как новите технологии, като автоматизацията, изкуствения интелект и прочие, могат да подобрят работата ни и как да надградим професионалните си знания като използваме тези възможности.

Да погледнем глобално на ситуацията и вземем например Дания. Държавата има много добра основа, за да се превърне в пионер в интелигентната автоматизация. Работната ръка се характеризира с висока образованост, гъвкавост и отговорност. Плоските социални структури в датската трудова култура означават, че всеки носи отговорност. От това следва, че инвестирането в автоматизация трябва да върви ръка за ръка със солидна отговорност към уменията на роботите на всички нива. Интересен факт: Първият индустриален колаборативен робот е внедрен в производството на датски доставчик на технически пластмаси и каучук за индустриални приложения през 2008 г. Днес, само осем години по-късно, пазарът на такива роботи показателно нараства.

Индустрията не може да си позволи машини за милиони долари да стоят неупотребявани. Роботите могат да помогнат на машините да продължат ежедневните си задачи и когато ние самите не работим. По-дългата продължителност на работата прави производството по-печелившо, както за малките, така и за средните предприятия. Трябва да се стремим да произвеждаме по-интелигентно и гладко, както и да инвестираме в допълнителни ресурси и развитие. Въпреки наличието на квалифицираната работна ръка, се очаква недостиг с близо 30 000 квалифицирани работници в датската индустрия за желязо и стомана през 2025 година. Тук намесата на коботи би могла да бъде използвана, за да се избегне тази сериозна липса.

Също така трябва да се запитаме кои механизми трябва да бъдат налични, за да може генерираната чрез автоматизация стойност да е в полза на възможно най-много хора. Разпределението на стойността и същността на бизнеса и пазара на труда в близкото бъдеще е важен политически проблем, който трябва да дискутираме не само на регионално, но и на глобално ниво. Днешният дебат за данъчното облагане на роботите е изцяло погрешно изчислен. Това би забавило автоматизацията и би възпрепятствало в голяма степен технологичния напредък. Също така е предпоставка за дисбаланс в конкуренцията между държавите с и без данъчно облагане на роботите.

Вместо това, трябва да помислим как да генерираме и поддържаме иновативност и креативност. Трябва да се дискутират възможностите за набиране на повече изобретатели, разработчици и потребители на нови технологии, за да можем, с помощта на роботите, да останем силни и конкурентноспособни.

Тежката индустрия не е единствената сфера, в която колаборативните роботи могат да бъдат полезни на хората. Да вземем например приготвянето на пица. Знаете ли, че използвайки индустриалните колаборативни роботи UR10 и UR5 на Universal Robots, кръстени PAZZI, могат да приготвят до 10 пици едновременно по близо 5 милиона рецепти, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Това дава на клиентите оптимален поглед върху целия процес по подготовката на пиците и минимално време за обслужване, които за пръв път се предлагат в ресторантьорството. Така една пица ще може да бъде приготвяна за рекордно краткото време от 30 sec.

Все още ли вярвате, че коботите не са наш приятел?

За Universal Robots:

Universal Robots е основана през 2005 г. от главния технологичен директор на компанията, Есбен Остергаард – победителят от Engelberger Award 2018. Мечтата му е да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2018 г. Universal Robots отчита приходи от 237 млн. долара. За повече информация, моля посетете https://www.universal-robots.com/ или прочетете блога на компанията на blog.universal-robots.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !