Защо някои производства се страхуват от автоматизация и какви са предимствата на коботите

Universal Robots Последна промяна на 15 ноември 2020 в 00:10 2821 0

Колаборативните роботи са един изключително удобен и иновативен метод за автоматизация в производството. Въпреки че пазарите на индустрията за коботи са сравнително нови, те растат изключително бързо. Всичко това се случва благодарение на иновативните функции на коботите, лекотата им на използване при програмиране и възможността да работят редом до хората надеждно и безопасно.

Universal Robots е компания, която е основана през 2005 г. като стартъп, чиято цел е да промени парадигмите в индустриалната автоматизация и в частност да предложи на бизнеса алтернативно решение на традиционните тежки индустриални роботи.
„Идеята на основателите на Universal Robots беше и все още е да освободят служителите от монотонни и повтарящи се задачи с помощта на напълно безопасни колаборативни роботи. По онова време, това беше една наистина амбициозна цел. В момента Universal Robots едновременно води и развива пазара на коботи. Успехът на компанията се дължи на нашето решение, което революционизира роботизираната индустрия и разширява границите на възможностите, от които клиентите могат да се възползват, като внедрят кобот в производството си.“, споделя Разван Исак, мениджър стратегии в Universal Robots.

Към днешна дата, компанията има продадени над 46 000 кобота по целия свят, а едни от основните причини много производства да се доверят именно на това решение са бързата възвращаемост на инвестицията, гъвкавостта и лесното използване на коботите при извършване на ежедневни задачи. Въпреки това г-н Исак споделя, че Universal Robots няма така наречения „типичен клиент“. Това се дължи на широките приложения на продукта.

„Причините компаниите да инвестират в коботи са различни за всяко производство. Някои от нашите клиенти са достигнали своите граници по отношение на производствения капацитет и просто трябва да автоматизират някои от процесите си, за да отговорят на пазарните изисквания.“

Дори и с толкова широкоприложимо решение, Universal Robots, подобно на много други компании, също среща предизвикателства в по-бързото и по-мащабно внедряване на коботи на пазарите.

„Ние винаги осъществяваме контакт с нашите потенциални клиенти и слушаме, когато те ни говорят. В тази връзка те често споделят, че бизнесът им е или твърде малък за автоматизация, или просто не могат да си я позволят. Това в повечето случаи не е вярно, защото ако обобщите всички предимства, които коботите ви предлагат и стойността, която те носят на производството, възвръщаемостта на инвестициите може да се равнява само на 10 месеца. Според мен нито един бизнес не е твърде малък за роботизирана автоматизация.“

Разбира се, съществуват и други причини, поради които много от производствата не желаят и дори се страхуват да предприемат стъпка към иновацията. „В някои случаи хората не са готови да закупят и да се доверят на първия си кобот поради факта, че нямат никакъв опит с роботи и с автоматизация като цяло. Именно това е причината да създадем UR Academy като инструмент за справяне с подобни ситуации. На практика това е онлайн обучение, което симулира работата с кобот и ви позволява дори да програмирате първата му проста задача.“

Безспорно, Universal Robots е лидер на пазара, а компанията е поставила основата на много иновации и продукти. И до днес тя продължава да разширява границите на това, което е възможно да постигнем с автоматизацията посредством колаборативни роботи.

„Миналата година представихме чисто новия си кобот - UR16e, който е в състояние да носи 16 килограма, най-големият полезен товар в своя клас. Всеки ден се вдъхновявам от новите роботизирани изобретения, с които допълваме нашата отличена с награди екосистема UR +. Благодарение на тази платформа учени и разработчици от цял ​​свят могат да споделят своите знания и опит, за да допринесат за нови иновативни решения на нашите клиенти.“

Universal Robots ще продължи да прилага своя иновативен подход към колаборативната роботика, за да помогне за автоматизирането на колкото се може повече бизнеси по света.

„Напоследък лично аз се интересувам много от идеята за използване на роботи в областта на рехабилитацията. Скоростта на възстановяване на пациентите често зависи от времето, което прекарват в упражнения. Ако терапевтът отговаря за 15 пациенти, той може да тренира с тях само около 30 минути на ден. Ако бихме могли да научим нашите коботи да правят рехабилитационни упражнения с пациент, ще имаме възможността безопасно да ускорим времето за възстановяване.“, споделя Исак.

Естествено, тук идва въпросът и за това какво е бъдещето на човешкия труд във връзка с автоматизацията и роботизацията.

„В близкото бъдеще ще станем свидетели на нарастващ брой роботи в производството. Не мисля обаче, че роботите изцяло ще заменят хората в производството, защото те никога няма да имат уникалното критично мислене и механизми за решаване на проблеми, които има човекът. Представете си ситуация, когато роботът се сблъска с някакъв проблем, например да изпусне кутия на пода и да разлее съдържанието ѝ навсякъде. Самият робот не е напълно способен да реши този проблем. По мое мнение, дълго време все още служителят ще вдигне кутията от пода и ще опакова всичко правилно.“

Така реална опасност коботите да заменят човека в качеството си на служител няма. Както няма противопоставяне между хората и машините – те могат да работят заедно и да си помагат, а не да се конкурират.

„Бъдещето принадлежи на компании, способни да мислят за концепции, в които хората работят заедно с машините.“, Есбен Остергаард, съосновател на датската иновативна компания Universal Robots

Кредит: Universal Robots 

За Universal Robots:
Universal Robots е основана през 2005 г., за да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2019 г. Universal Robots генерира приходи от 248 милиона щатски долара. За повече информация, моля посетете www.universal-robots.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !