22 март: Световeн ден на водата за напредък в областта на водоснабдяването и канализацията

Ваня Милева Последна промяна на 22 март 2023 в 00:00 3233 0

Световeн ден на водата 2023

Всяка година на 22 март се отбелязва Световният ден на водата, една инициатива с цел да се привлече общественото внимание към значението на този ресурс и проблемите с опазването му.

Като международен празник е предложена през 1992 г. по време на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Общото събрание на Обединените нации определи 22-ри март, 1993 като първия Световния ден на водата.

Всяка година Световния ден на водата подчертава специфичен аспект от проблемите на водата.

През 2015 г. светът се ангажира да постигне Цел 6 за устойчиво развитие - обещанието до 2030 г. всеки да разполага с безопасна вода и канализация. Тазгодишният Световен ден на водата напомня на всички да предприемат действия за осигуряване на напредък в областта на водоснабдяването и канализацията. Тазгодишната тема "Ускоряване на промяната" подчертава необходимостта от ускоряване на усилията за постигане на устойчиви практики за управление на водите.

През 2022 г. темата е „Ускоряване на промяната, за да се осигури напредък по отношение на водата и канализацията“.

Водата е жизненоважен ресурс за живота на Земята и нейното значение не може да се подценява. Въпреки решаващата си роля за поддържане на живота обаче достъпът до безопасна и чиста вода остава сериозно предизвикателство за много общности по света, като всеки четвърти човек - 2.2 милиарда души - няма достъп до безопасна питейна вода, 4.2 милиарда нямат безопасни санитарни услуги, а 3 милиарда нямат основни съоръжения за миене на ръцете. Бързата урбанизация, изменението на климата и неустойчивите практики за управление на водите са допринесли за глобалната криза в областта на водоснабдяването и канализацията.

За да се ускори промяната и да се осигури напредък в областта на водоснабдяването и канализацията, правителствата, организациите и отделните хора трябва да работят заедно за насърчаване на устойчиви практики за управление на водите. Това включва инвестиране в инфраструктура и технологии, които подобряват достъпа до чиста вода, намаляване на загубите и замърсяването на водата и стимулиране на опазването и ефективността на водата. За да се постигне това, трябва да се вземат предвид нуждите на жените и момичетата, на уязвимите, маргинализираните и селските общности, за да се осигури достъп до чиста вода и безопасни санитарни условия. Това може да бъде постигнато чрез иновативни решения, като например водени от общността проекти в областта на водите и инвестиции в устойчиви технологии в областта на водите.

Друга важна област, която изисква внимание, е необходимостта от намаляване на отпадъците и замърсяването на водата. Селското стопанство, промишлеността и домакинствата имат основен принос за замърсяването и разхищението на вода. Усилията за намаляване на отпадъците и замърсяването могат да бъдат постигнати чрез по-добри практики за управление на водите, включително пречистване на отпадъчните води, устойчиви земеделски практики и използване на технологии за ефективно използване на водата.

Изменението на климата също е значително предизвикателство, което засяга водните ресурси. Екстремните метеорологични явления, като наводнения, суши и урагани, стават все по-чести и интензивни, което води до недостиг на вода и влошено качество на водата. За да ускорят промяната и да се справят с последиците от изменението на климата, правителствата и организациите трябва да инвестират в устойчива на климатичните промени водна инфраструктура и да насърчават използването на възобновяема енергия за намаляване на емисиите на парникови газове.

Ето как можем да действаме и да променим ситуацията индивидуално:

Намалете потреблението на вода: Може да намалите потреблението на вода, като вземате по-кратки душове, отстранявате течове и използвате устойчиви на суша растения в градината си.
Подкрепете инициативи за пестене на вода: Можете да подкрепите инициативи за пестене на вода във вашата общност, като работите като доброволци, дарявате средства или се застъпвате за промяна.
Обучавайте другите: Разпространявайте информация за значението на водата и за кризата с нея, като информирате семейството, приятелите и общността си за проблема.
Направете устойчив избор: Направете устойчив избор в ежедневието си, като избирате продукти и услуги, които са произведени при минимално използване на вода.
Търсете промяна: Застъпвайте се за промяна на местно, национално и международно равнище, като подкрепяте политики и инициативи, които насърчават устойчиви практики за управление на водите.

С тези прости стъпки, можете да дадете своя принос за ускоряване на промяната и осигуряване на напредък в областта на водата и санитарните условия.

Източник:

World Water Day 2023: Accelerating change to secure progress on water and sanitation

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !