50-а Национална конференция на тема: „Kлиматичните промени и образованието по физика“

Пенка Лазарова Последна промяна на 01 юни 2022 в 12:26 4602 0

От 2 до 5 юни 2022 г. под патронажа на Министъра на образованието и науката акад. Николай Денков в град Варна ще се проведе ежегодната 50-а Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Kлиматичните промени и образованието по физика“. Конференцията се организира от Съюза на физиците в България (СФБ) и Министерството на образованието и науката, а съорганизатори са Институтът за изследване на климата, атмосферата и водите – БАН, Фондация „Еврика“, Община Варна, ЦПЛР – НАОП „Николай Коперник“ с медийното партньорство на Национално издателство „Аз Буки“, сп. „Светът на физиката“ и интернет сайтовете Наука OFFNews и MediaBricks.bg.

Конференцията е ежегоден национален форум, на който се срещат учители и експерти по физика от областта на средното образование, преподаватели в университети, научни изследаватели и представители на институциите, които се нуждаят от кадри в областта на научните изследвания и техните приложения в областите на иновациите, технологиите и националната икономика. Темата на конференцията „Климатичните промени и образованието по физика“ бе избрана и уточнена след обсъждания в Управителния съвет на Съюза на физиците в България и на избрания Национален организационен комитет.

Един от аргументите за избор на темата е приетата на пленарната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк на 2 декември 2021 г. по предложение на Международния съюз за чиста и приложна физика (IUPAP) резолюция за провъзгласяването на 2022 г. за Международна година на фундаменталните науки за устойчиво развитие – МГФНУР (The International Year of Basic Sciences for Sustainable Development – IYBSSD). Събитията през IYBSSD ще се съсредоточат върху връзките между фундаменталните науки и целите за устойчиво развитие. Фундаменталните природни науки и в частност физиката имат съществен принос за осигуряването на основните средства за справяне с решаващите предизвикателства пред човечеството днес.

Тематиката на конференцията обхваща широк кръг въпроси, свързани както с учебното съдържание в средното образование по човек и природа, физика и астрономия, така и с подходите за въвеждане на знания за климатичните промени и устойчивото развитие; особености на преподаването на физически специалности в различни висши училища (ВУ), свързани пряко или косвено с климата, опазването на околната среда и намаляването на въздействието на човечеството върху нея. Засегнати са и интердисциплинарни теми и изследвания, тъй като всички елементи на околната среда са свързани помежду си и влизат в сложни взаимодействия в условията на климатични промени.

В рамките на 50-ата Национална конференция със съдействието на фондация „Еврика“ ще бъде проведена и традиционната Младежка научна сесия за ученици и студенти на тема „Физика, околна среда и климатични промени“, Национален конкурс за есе на тема „Физика, физици и околна среда“ и Национален фотоконкурс „Физика и климат“.

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 4 юни 2022 г. от 15:00 часа в Зала „Пленарна“ на Община Варна. При откриването на конференцията ще бъдат връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда. Преди закриването на конференцията ще бъде проведена дискусия на тема: „Климатичните промени в образованието по физика“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !