Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Аварията на язовира Оровил предизвика златна треска (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юли 2017 в 12:18 9448 1

Кредит i Design

Аварийният преливник на най-високият язовир в Калифорния, Оровил, се оказа, че може да има сребърна и златна основа - отломките, изхвърлени от продължилите седмици проливни дъждове, са изпъстрени със злато и новото златно находище се радва на огромен интерес от златотърсачите, съобщи Live Science.

"Златната треска" обхваща реките Федър и Юба, които се захранват от язовир Оровил. Но кандидат-златотърсачите трябва да знаят, че е малко вероятно да ударят джакпота и да се пенсионират с камара златни кюлчета - средният добив от реката напоследък е на стойност само 40 до 300 долара, съобщава CBS5.

Аварийният преливник на язовира Оровил в Северна Калифорния бе повреден от продължилите седмици проливни дъждове в края на февруари, след като високите нива на водата принудиха служителите да използват преливника, за да изпусне част от оттока от язовира и да облекчи опасното състояние, в което бе язовирната стена. Когато преливникът бе изровен и достатъчно повреден, бе затворен. Когато надвисна опасността водите да прелеят язовира, длъжностните лица, обявиха извънредно положение и евакуираха 188 000 души. В крайна сметка бе използван повреденият основен преливник за предотвратяване на по-катастрофално преливане на язовира. Преливникът устоя през останалата част от дъждовния сезон, но претърпя сериозни щети. (вж темата "Аварията на язовир Оровил")

Пораженията на мястото на отклонението на аварийния преливник.

Историята на Златната треска

Подножието на планината Сиера Невада е известно със своето злато. Джеймс Маршал пръв намери злато в Мил Сатър (Mill Sutter), покрай реката Саут Форк Американ през 1848 г., според Marshall Gold Discovery State Historic Park. В рамките на няколко години, стотици хиляди хора се стекоха в Голдън Стейт, с надеждата да станат приказно богати. Докато някои наистина станаха такива, около половината намериха твърде малко злато, за да компенсирате разходите си.

Първите златотърсачи просто загребваха златото от водата, защото благородният метал е много по-тежък от водата и бързо пада на дъното на поточета и реки. Но тъй като тези лесни находки бързо се изчерпаха, златотърсачите се насочиха към по вредни и скъпи методи за извличане на злато в региона, като взривяване на скали и извличане на златната руда от скалните жили с помощта на цианид и живак.

След първият златен удар в Мил Сатър с течение на времето златотърсачите се разпръснаха до области като реките Юба и Федър, които са далеч на север в Сиера Невада. Милиони тонове злато вероятно все още се крият в скалите в Сиера Невада, но голяма част от тях са трудно достъпни или разсеяни в малки петна, които не са икономически изгодни да се добиват, според доклад от 1982 г. на Американската служба за геоложки проучвания (U.S. Geological Survey - USGS).

Новата златна треска вероятно се случва, защото оттокът издълба огромни блокове от планината под преливника по време на проливните дъждове. Първата задача на властите е да ремонтират преливника на Оровил преди дъждовния сезон, който започва през ноември, съобщи The Sacramento Bee.

Служителите на Министерството на водните ресурси планират първо да ремонтират и заменят по-долните две трети от преливника тази година, а горната част - през следващата година. Но сега се колебаят дали да не поправят преливника изцяло още до края на 2017 година. Те се надяват ремонтите да предотвратят проблемите, които биха могли да възникнат, ако се появи суша или други проблеми на климата, съобщава The Sacramento Bee.

Борбата за спасяване на язовирната стена, в която участваха "много хора, много техника, много материали, пренасяни по земя и въздух", по думите на Бил Кройл (Bill Croyle), директор на Държавния департамент на водните ресурси.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

11.08 2017 в 20:07

Това би било интересен начин за ликвидиране на язовир - убеждаваш достатъчен брой хора, че насипът на стената е златоносен.