“Часът на Земята“ 2023 с амбицията да стане "Най-големият час за Земята"

Ваня Милева Последна промяна на 25 март 2023 в 09:25 8906 0

Часът на Земята

Кредит Earth Hour

Нека заедно създадем най-добрата за живеене Земя.

На 25 март (събота) ще се проведе Часът на Земята, най-голямата природозащитна инициатива в света.

В нощта на 26 март 2023 г., в 20:30 ч., хората по целия свят ще отбележат Часа на Земята, като изключат светлините в знак на солидарност с човечеството и планетата.

От началото на отбелязването на “Часът на Земята“ през 2007 г. събитието се запомня с „изгасването на светлините“, с което хора от цял ​​свят показват символична подкрепа за планетата и си припомнят екологичните проблеми, които я засягат.

Повече от 15 години по-късно организаторите на събитието в световен мащаб смятат, че сега моментът е повратна точка с нашите климатични и природни кризи, излагайки на риск съдбата на нашия единствен дом и цялото ни бъдеще. Ние сме на път да нарушим до 2030 г. ограничението за повишаване на глобалната температура от 1,5°C, определено от Парижкото споразумение за климата, а природата – източникът на нашия поминък и един от най-големите ни съюзници срещу климатичната криза – също е под сериозна заплаха, изправена пред тревожни и безпрецедентни нива на загуби в световен мащаб.

Следователно следващите 7 години са от решаващо значение за цялото ни бъдеще - трябва да останем под прага от 1,5°C, за да избегнем необратими щети на нашата планета, и трябва да обърнем загубата на природа до 2030 г., завършвайки десетилетието с повече природа и биоразнообразие от началото на усилията. За да се случи това, хората, общностите, компаниите и правителствата трябва спешно да увеличат активността си за защита и възстановяване на нашия единствен дом.

Имайки предвид тази цел за 2030 г., организаторите на събитието призовават своите поддръжници по цял свят да изключат светлините си и да дадат един час за Земята, прекарвайки 60 минути, правейки нещо положително за нашата планета.

Събитието се отбелязва в над 190 държави.

"Можем да използваме силата на хората, за да превърнем един Час на Земята в хиляди и милиони часове на действие и осъзнаване, създавайки ефект на доминото, който продължава и след 60-те минути. Сред нашите все по-разделени и поляризирани общества, Най-големият час за Земята се превръща в ценен момент на единство, напомняйки на света, че нашият общ дом се нуждае от нашата помощ и че всички ние можем - и трябва - да играем роля в защитата му", се казва в изявлението на сайта на събитието.

Може ли един час да промени света?

Ами ако един час не беше просто час...а искрата, от която се нуждаем за промяна? Един час, който ни напомня за всички други часове?

През последните 50 години сме загубили популациите на милиони диви животни. Днес многообразието от живи създания на планетата и техните местообитания зависят почти изцяло от човека и неговите действия.

В България "Часът на Земята" се отбелязва от WWF с акцията "Стани закрилник на дивите животни".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !