Френски геолози: В Непал ще има още земетресения

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 април 2015 в 14:29 7693 0

Разрушителното земетресение, което разтърси в събота Непал, е било предопределено преди 81 години, когато не по-малко мощни трусове унищожават една четвърт от столицата на страната Катманду и са убити повече от 17 000 души, разказва BBC Science.

Според учените, тези две катаклизма са свързани и се вместват в една и съща схема на двойни земетресения, които са се случили преди тук преди около 700 години.

Този "ефект на доминото" и в двата случая е бил причинен от факта, че първото земетресение e довело до разпространението на напрежение в земната кора по продължение на преминаващия в този район геоложки разлом. 

Изследователите открили вероятно съществуването на този двоен ефект само преди няколко седмици, по време на работа на терен в района.

Освен това, според учените, земетресението в събота в района между Катманду и Покхара има дълбоки последици.

Според най-новите данни, в резултат на природни бедствия са убити повече от три и половина милиона души в Бангладеш, Индия, Китай, както и на връх Еверест, където трусовете са предизвикали лавини. Официалният брой на жертвите вероятно ще нараства през следващите дни, както и рискът от свлачища върху нестабилни склонове показва, че опасността далеч не е свършила.

Освен тази опасност остава заплахата от нов трус в близко бъдеще, предупреждават геолозите. 

Изследване на разлома

Това, че земетресенията в тази област се вместват в определена схема, е открила група геолози, водена от Лоран Боленже (Laurent Bollinger) от Комисариата за атомна енергетика на Франция.

Като работили през март в Непал, учените са открили тази закономерност и са предсказали земетресение в същия район, където то се и случи.

Екипът на Боленже изкопали траншея по продължение на основния геоложки разлом в Непал (която се простира на разстояние от 1000 км от запад на изток на страната) на мястото, където разломът излиза на повърхността.

Учените взели проби на намерени в разлома въглища и по метода радиовъглеродния анализ са определили, кога този разлом за последен път е бил активен

В древни текстове може да се намерят описания на няколко големи земетресения в района, но със сигурност много трудно да бъдат локализирани.

Екипът на Боленже  успял да докаже, този разлом не е бил активен много дълго време. 

"Ние показахме, че този разлом не е отговорен за големите земетресения през 1505-та и 1833. За последен път той е бил активен, най-вероятно през 1344", - казва френският геолог.

Резултатите от това изследване са представени преди две седмици на сайта на Геоложкото общество на Непал.
Преди това френският екип е работил на друг разлом, който минава на изток от Катманду.

Смъртоносният модел на земетресението около Катманду :

  • В събота става земетресение с магнитуд 7.8 северозападно от Катманду
  • За последен път трусове в този разлом е имало през 1344. 
  • Преди това, през 1255 е имало земетресение източно от Катманду. 
  • Последното земетресение е станало през 1934 г., а след него напреженията в разлома се натрупват на запад. 
  • Земетресението 2015 се вписва в този модел, случвайки се 81 години по-късно.

Когато Боленже и колегите му открили този историческа закономерност, те били силно разтревожени.

"Видяхме, че Катманду и Покхара може да бъдат подложени на земетресение по основния разлом между двата града, където вероятно се случило и през 1344" - обяснява члебът на екипа Пол Тапоние (Paul Tappone) от Обсерваторията на Сингапур (Earth Observatory of Singapore).

Когато се случи силно земетресение, подземните трусове често предават деформацията далече по продължение на разлома, което, както изглежда, се е случило през 1255.

За следващите 89 години деформации се натрупвали в съседство на западния сегмент на разлома, в който в крайна сметка през 1344 става разрив.

Сега историята се повтаря. Земетресението през 1934 г. е довело до деформации и напрежението по продължение на разлома в посока запад се проявява след 81 години.

Учените се притесняват, че в този район може да се очакват нови земетресения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !