Глобалните въглеродни емисии се увеличават, но по-бавно

Ваня Милева Последна промяна на 04 декември 2019 в 11:50 4383 1

Промишлени сгради и помещения в Оквил, провинция Онтарио. Кредит: The Globe and Mail Inc

Глобалните въглеродни емисии се очаква да растат по-бавно през 2019 г., като ограничаването на изгарянето на въглища се компенсира от засиленото използване на природен газ и нефт в световен мащаб - според изследователи от Университета в Източна Англия (UEA), Университета на Ексетер и Глобалния въглероден проект (Global Carbon Project).

Докато делегатите обсъждат как да намалят вредните емисии по време на преговорите за климата на ООН в Мадрид, годишният доклад за Глобалния въглероден проект предвижда, че през тази година емисиите от изгаряне на изкопаеми горива ще нараснат с 0,6 процента (диапазон: -0,2 до +1,5 процента) и ще достигнат почти 37 милиарда тона въглероден диоксид (CO2). Това е спад от 1,5 процента спрямо 2017 г. и 2,1 процента спрямо 2018 г.

Това е малко по-малко от 0,9 % средно годишно през това десетилетие, намаление, предизвикано най-вече от глобалният спад с 0,9% на употребата на въглища, което се снижи с 10% в САЩ и в Европейския съюз.

Прогнозните емисии в САЩ ще спаднат 1,7 процента през тази година. Без да се брои изключителният ефект от финансовата катастрофа през 2009 г., това означава, че средните годишни намаления на емисиите в САЩ са „почти еднакви“ при Тръмп и Обама, коментира Глен Питърс (Glen Peters) от Центъра за международни изследвания на климата.

Високите цени на търговията с въглеродни емисии също принудиха ЕС да намали емисиите си с 1,7%, докато обичайното увеличение с 5% на Индия спадна до едва 1,8% поради силния мусон, който засегна икономиката и изстреля хидроенергетиката до рекордни нива.


Природният газ показва най-бързо нарастване на емисиите изкопаеми горива през 2019 г., като прогнозираното увеличение е с 2,6% (+1,3 до +3,9%). Нефтът, използван в транспорта, също увеличава своя дял в емисиите с прогнозно увеличение от 0,9% (+0,3 до +1,6%) тази година, докато емисиите от изгарянето на въглища се предвижда да намалеят с 0,9% (-2,0 до +0,2%). Емисиите се увеличиха и заради мащабните пожари в амазонските гори. Китай, който представлява повече от една четвърт от емисиите на човечеството, бележи 2,6% ръст на емисиите.

Емисиите тази година вероятно ще бъдат с 4 процента по-високи в сравнение с 2015 г., годината на Парижкото споразумение на ООН.

В световен мащаб около 45 процента от емисиите CO2 идват от енергийния сектор, основно от производството на електричество и топлина. Промишлеността, като производството на метали, химикали и др., допринася с 22%. Сухопътният транспорт заедно с вътрешното корабоплаване и авиотранспорт са отговорни за 20 % от емисиите, докато международният морски и авиотранспорт добавят още 3,7 процента. Останалите около 10 процента включват допълнителни емисии от сектори като строителство, селско стопанство, риболов и военни.

Въпреки прогнозирания спад в използването на въглища през 2019 г. (-0,9%), въглищата все още са основният източник (около 40%) на емисиите на CO2 от изкопаеми горива. През последното десетилетие (2009-2018 г.) емисиите от въглища нарастват на 0,6 процента, без значителен ръст от 2012 г.

Природният газ отделя около 40 процента по-малко CO2 от въглищата на единица енергия, но това не е нисковъглеродно гориво. Въпреки че емисиите на CO2 вероятно ще намалеят, когато газът измести въглищата при производството на електроенергия.

Изследователите на Global Carbon Project отбелязват, че това е само краткосрочно решение. Всички емисии CO2 ще трябва намалеят много.

„Настоящите политики за климата и енергетиката са твърде слаби, за да обърнат тенденциите в глобалните емисии", заяви проф. Корин льо Кере (Corinne Le Quéré) от UEA, със съществен принос в тазгодишния анализ.

„Политиките са успешни в различна степен при внедряването на технологии с ниски въглеродни емисии, като например слънчеви, вятърни и електрически превозни средства. Но те често допълват за съществуващото търсене на енергия, а не изместват технологиите, които отделят CO2, особено в страните, където търсенето на енергия расте. Нуждаем се от по-силни политики, насочени към постепенно премахване на използването на изкопаеми горива".

Миналата седмица ООН заяви, че са необходими големи съкращения на въглеродните емисии от 7,6% годишно, за да се избегнат опасностите на глобалното затопляне. Питърс отбелязва, че такива съкращения са необходими, но са "доста радикални" и малко вероятни реално. По-вероятен е един постоянен бавен растеж на емисиите, допълва Льо Кере.

Анализът се основава на данни за емисиите до септември и октомври за четири големи източника на въглеродни емисии - Китай, САЩ, Индия и ЕС - и прогнозира какво ще се случи към края на годината.

Справка: Earth System Science Data, DOI: 10.5194 / essd-11-1783-2019

Източник

Global carbon emissions up 0.6 per cent as oil and gas grow in 2019, New Scientist

Global carbon emissions increase but rate has slowed,  University of East Anglia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12307

1

Bad Horse

04.12 2019 в 17:34

OK Doomer.