Харисън Форд: "Спрете да давате власт на хора, които не вярват в науката"

"Бъдещето на човечеството е заложено на карта".

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 септември 2018 в 13:13 11309 0

Актьорът, изиграл поредица от героични роли като Индиана Джоунс и Хан Соло, Харисън Форд, често изказва мнението си по важни въпроси. И не просто го изказва, а сякаш стреля с пистолет в типичния си стил.

Говорейки на Срещата на върха за борба с климатичните промени в Сан Франциско тази седмица, 76-годишният актьор и неуморимият активист предупреди: "Ако не променим пътя, по който сме тръгнали сега, бъдещето на човечеството е на карта" и "ще се превърнем в боклук, изхвърлен от времето".

В продължение на почти 27 години Форд работи за екологичната група Conservation International, която подкрепя учени от цял ​​свят, които работят за идентифицирането и преодоляването на заплахите за биологичното разнообразие.

Но както става ясно в най-новата и пламенна реч на Форд, тези усилия нямат значение, докато отричаме реалността на изменението на климата и колективно забравяме природата в нашите "корпоративни, държавни и национални климатични цели".

"Можем да поставим слънчеви панели на всяка къща, можем да превърнем всяка кола в електромобил, но ако Суматра гори, ще се провалим", коментира актьорът.

"И ще станем боклук, изхвърлен от времето".

Да се ​​каже, че актьорът изглежда недоволен от текущото състояние на проблемите на околната среда би било твърде меко.

Речта на Форд не е просто неотложен призив за действие, това е вик, тънко покрита атака срещу невежите политици на Америка.

Коментарът напомня за подобна реч на Форд, която миналата година стана популярна, точно след като президентът Тръмп изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

"Има хора, които отговарят за важни неща, но които не вярват в науката", предупреди тогава актьорът.

Пак може да се усети тази страст една година по-късно. 

"Престанете да давате власт на хора, които не вярват в науката, или по-лошо - да се преструват, че не вярват в науката, заради собствения си интерес", заяви Форд, повишавайки глас.

"Те знаят кои са те. Ние също знаем кои са те!"

Наричайки изменението на климата "най-голямата морална криза на нашето време", Форд предупреждава, че ако нещо не се промени (и то скоро), "най-безотговорните ще заплатят най-високата цена".

Неговият основен аргумент е, че естествените въглеродни абсорбатори (растенията, океана и почвата) в момента са "единственото възможно решение" за борба с изменението на климата.

"Просто казано, ако не можем да защитим природата, не можем да защитим и себе си", отбелязва Фирд.

Краят на речта му е точно в негов стил - "Нека да затворим телефоните си, да запретнем ръкави и да изритаме задника на чудовището".

Можете да гледате всички изказвания от срещата тук:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !