Как глобалното затопляне води до студени зими

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 януари 2017 в 10:00 24307 3

Глобалното затопляне може да доведе до локално, но съществено застудяване. 

Как се случва това:

  • Когато ледовете намаляват, остават огромни площи открити води, които за разлика от светлата повърхност на леда, интензивно поглъщат слънчевите лъчи и се нагряват.
  • Нагряването на въздуха от водите на Северния ледовит океан усилва вертикалната циркулация, топлите въздушни маси се издигат, измествайки долните по-студени въздушни маси.
  • Долните слоеве на атмосферата губят стабилност и се променят сезонните схеми на разпределение на атмосферното налягане в Арктика и Северния Атлантик.
  • Вместо топли и влажни въздушни маси от Атлантически океан, пренасяни от западните ветрове, в Европа нахлува студен и сух въздух от Арктика.

Натиснете с мишката за по-голям размер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2016 в 21:15

Не е обяснено правилно! Над затоплените места, когато има такива, топлият въздух се издига нагоре, а на тяхно място се настанява по-студен въздух, идващ откъм северния полюс. На освободеното пространство, заемано от студения въздух се настанява въздух, идващ откъм екватора от високостоящи въздушни маси, които се движат винаги от екватора към полюсите. Това е правилното обяснение.

23.01 2016 в 19:59

Тая хипотеза е грешна и не я поддържам! Имам поне три съществени несъгласия с изказаните твърдения!