Как струпването на облаци и бури влияе върху екстремните валежи?

Нов климатичен модел показва по-екстремни валежи в тропиците с повишаването на температурите

Ваня Милева Последна промяна на 08 март 2024 в 08:23 2848 0

Обилните дъждове причиняват повечето катастрофални природни бедствия

Кредит Pxhere

Обилните дъждове причиняват повечето катастрофални природни бедствия

Използвайки глобален климатичен модел с висока разделителна способност изследователи от Института за наука и технологии Австрия (ISTA) и Института по метеорология "Макс Планк" се опитват да определят как групирането на облаци и бури влияе върху екстремните валежи в тропиците. Моделът показва, че екстремните валежи стават по-тежки с повишаването на температурите.

Обилните дъждове причиняват повечето катастрофални природни бедствия. За да прогнозират бъдещите тенденции и да разберат по-добре механизмите, лежащи в основата на тези събития, изследователите използват компютърни модели на климата на Земята в продължение на няколко десетилетия.

За да разберат по-добре как струпването на облаци и бури влияе върху екстремните валежи, особено в тропиците, изследователите са използвали усъвършенстван климатичен модел в това проучване.

Със значително по-фина разделителна способност от предишните, новият модел демонстрира как увеличеното групиране на облаци, което идва с глобалното затопляне, причинява по-екстремни от предвиденото теоретично валежи в тропиците.

"Можем да видим, че когато облаците се струпват повече, вали по-дълго време, така че общото количество на валежите се увеличава. Открихме също, че по-екстремните дъждове над зоните с високи валежи се случват с цената на разширяване на сухите зони, което означава преминаване към по-екстремни метеорологични модели. Това се дължи на групирането на облаци и бури, което сега можем да симулираме с този нов климатичен модел", обяснява постдокторантът Дзяуей Бао (Jiawei Bao) от Института за наука и технологии Австрия (ISTA).

Левият глобус показва известната снимка на Земята Blue Marble, направена през 1972 г. Глобусът вдясно показва визуализация на данни от симулация с еднокилометрова мрежа за атмосферата, сушата и океана. Кредит: NASA, MPI-M, DKRZ, NVIDIA

В сравнение с по-ранните модели, този възпроизвежда климата с много по-добра резолюция. Сложната динамика на въздушния поток, която произвежда облаци и ги кара да се събират, за да образуват по-силни бури, често липсва в по-ранните модели.

Изследователите фокусират своето изследване върху тропичния регион около екватора, въпреки че моделът възпроизвежда процесите по целия свят наведнъж. Приее е този подход, защото производството на облаци и бури в тази географска ширина се различава от това в други географски ширини.

Справка: J. Bao, B. Stevens, L. Kluft, C. Muller. 2024. Intensification of daily tropical precipitation extremes from more organized convection. Science Advances. DOI: 10.1126/sciadv.adj6801 

ИзточникHow the clustering of clouds and storms impacts rainfall extremes?, ТechЕxplorist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !