Каква е тази странна дупка на Марс?

Ваня Милева Последна промяна на 04 март 2020 в 11:16 10937 0

Едно изображение, публикувано в научния блог на НАСА и сайта "Астрономическа снимка на деня" (APOD) тази седмица, показа отново, че Марс винаги има с какво да ни изненада и очарова. Снимката показва нещо, което изглежда като планина ... но всъщност е обратното - то е дупка.

Всъщност това не е някакъв странен минен експеримент.

Това, което виждате, е лавова „лампа”, продукт на древна вулканична активност под повърхността на Марс.

Образуванието се намира на западните склонове на щитовия вулкан, наречен Павонис Монс (Pavonis Mons), околните райони на които показват някои спиращи дъха геоложки особености. Има дълги, извиващи се като змии лавови тръби, разломи, наречени грабени, и разбира се, самият голям вулканичен кратер.

Изображението по-горе бе направено от инструмента HiRise на борда на апарата на орбита около Марс MRO през 2011 г. и привлече вниманието на учените, защото е толкова необичаен.

Павонис Монс. Кредит:NASA/JPL/University of Arizona

Един по-внимателен преглед разкрива, че става дума за повърхностен отвор към лавова тръба. Тя е куха, защото понякога потоците от лава се втвърдяват на повърхността, докато потокът продължава отдолу. След това течащата лава може да се отрече, оставяйки зад себе си пещери от лавови тръби.

С течение на времето части от покривката могат да се срутят, създавайки просвет.

Анализът на този просвет показа, че отворът е с диаметър около 35 метра. Горната част на обрушената купчина камъни, която може да се види през отвора, е на дълбочина около 28 метра.

Дигиталната карта на терена позволи на учените да изчислят обема на материала, обрушил се от конусообразния елемент. Това от своя страна постави ограничение колко дълбока може да бъде ямата. Въз основа на тези изчисления купчината трябва да е висока поне 62 метра, което означава, че самата яма трябва да е била дълбока най-малко 90 метра преди срутването.

Това е много по-голямо от която и да е лавова тръба, открита на Земята.

Кредит:NASA/JPL/University of Arizona

Лавовите пещери като тази са интересни за изследователите, защото предлагат известна защита от опасната за хората радиация, която облъчва Марс. Това означава, че те могат да бъдат добри места за изграждане на подземни бази (ако са достъпни - тази конкретно не изглежда такава да е лесна за влизане и излизане от нея).

Но има и друго значение. Ако ще търсим признаци на живот на Марс, пещерите може да са най-добрият вариант.

"Дупки като тази представляват особен интерес, тъй като вътрешните им пещери са сравнително защитени от суровите условия на повърхността на Марс, което ги прави сравнително добри кандидати, в които да се търси марсиански живот", обяснява публикацията в APOD.

„Следователно тези ями са основни цели за възможни бъдещи космически мисии - кораби, роботи и дори човешки междупланетни изследователи.“

Лавова лампа, Хавай. Кредит: US Geological Survey 

Освен това, макар че доста лесно бе обяснен произхода на дупката, все пак остана една загадка.

Тук, на Земята, отворите на лавовите тръби (лавовите лампи) по-скоро приличат на изображението по-горе, което е с ширина около 6 метра. Точно как и защо този техен марсиански аналог има конусен кратер около себе си, тепърва ще се открива.

Източник:

What Is The Deal With This Weird Hole on Mars?, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !