Какво би се случило, ако пуснем ядрена бомба в окото на ураган

Ваня Милева Последна промяна на 05 септември 2019 в 10:32 16514 1

Кредит: The White House, Public domain

"Защо да не ги унищожим с ядрени бомби?", пита президентът Доналд Тръмп по време на брифинг, посветен на ураганите в Белия дом, съобщава Axios.

Въпреки че Тръмп оттогава отрича този коментар, според Axios именно настоящият американски президент се е застъпвал за ядрено решение на тропическите бури. 

Свидетели, чули личните забележки на президента, са заявили пред Axios, че Тръмп е попитал високопоставени служители: „Те започват да се образуват край бреговете на Африка, докато се движат през Атлантическия океан, ние хвърляме бомба в окото на урагана и това го унищожава. Защо да не можем да го направим?"

Концепцията за нанасяне на ядрен удар върху ураган не е нова. В края на 50-те години един учен представи идеята да се използват ядрени експлозии за „модифициране на пътя и интензитета на урагана“.

Но от статия на изследователи на урагани от Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) се разбира, че идеята е нефективна и опасна. В нея пише, че е невъзможно да се прекъсне ураган с ядрена бомба, тъй като нямаме достатъчно мощни бомби и защото експлозиите няма да изместят налягането на околния въздух за повече от част от секунда.

Как се образува ураган

Ураганите са огромни циклони с ниско налягане със скорост на вятъра над 120 км/ч, които се образуват над затоплената вода в средата на Атлантическия океан.

Ураганите са най-силните бури на Земята и се подхранват само от две неща: топлина и вода.

Ураганите се образуват когато метеорологично смущение, като малка буря, засмуква влажен топъл въздух от повърхността на океана в ниските слоеве на атмосферата. Тъй като топлият въздух се издига, той оставя област на ниско налягането под себе си. Този процес се повтаря като въздухът от областите с по-високо налягане пада в зоните с по-ниско налягане и се загрява, после пак се издига, на свой ред и започва активна циркулация на въздуха. Когато този наситен с влага въздух достигне до по-ниските температури по-нагоре в атмосферата, водата се кондензира и образува облаци - които се въртят и нарастват, подхранвани от изпаряващата се по-топла океанска вода. 

Кредит: Shayanne Gal/Business Insider

Ако някоя част от този метеорологичен цикъл се разсее - или топлия въздух, или зоната на ниско налягане - ураганът губи сила и се разрушава.

Така през 1959 г. Джак Рийд (Jack Reed), метеоролог в Националната лаборатория Sandia, предполага,  че може да се нарушат тези условия за  образуване на ураган с помощта на ядрено оръжие.

Според Рийд теоретично ядрените експлозии могат да спрат ураганите, като избутат топъл въздух нагоре и извън окото на бурята, което ще даде възможност на по-студения въздух да заеме мястото им. Ще стане така, че въздухът с ниско налягане, подхранващ бурята, ще се разсее и в крайна сметка ще отслаби урагана, е смятал ученият.

Рийд предлага два начина за доставяне на ядреното оръжие в окото на урагана.

"Доставката не трябва да представлява особен проблем", пише Рийд .

Първият начин, който предлага е по въздуха, макар че "по-подходящо ще бъде с подводница", смята метеорологът.

Подводницата, може да "проникне в окото на бурята под водата" и "да изстреля ракета" там и да се гмурне безопасно.

Но според статията на изследователите на NOAA има два проблема с идеята на Рийд.

Ураганите имат огромно количество енергия

Ураганите са изключително мощни. Един напълно разгърнал се ураган освобождава същото количество енергия като експлозията на 10-мегатонна ядрена бомба на всеки 20 минути, се казва в статията на NOAA. Това е повече от 666 пъти повече от бомбата "Малчугана" (Little Boy), която САЩ хвърли върху Хирошима през 1945 година.

Така че, за да се отговори на енергийната сила на урагана, са нужни почти 2000 „малчугани“, пускани на час, докато ураганът си остава ураган.

Дори и най-голямата бомба, детонирана някога - 50-мегатонната водородна бомба, известна като "Цар Бомба", която руснаците взривяват над Арктическо море през 1961 г. - няма да е достатъчна.

Нещо повече - се казва в статията на NOAA, след като първоначалният шок от високо налягане се премести навън, налягането на околния въздух в урагана ще се върне в същото състояние, в което е бил преди.

А ударната вълна, произведена от бомбата, е по-бърза от скоростта на звука. Така че, ако не се детонират ядрени бомби в окото на урагана непрекъснато, няма да може да се разсее въздуха с ниско налягане, който подхранва бурята.

Например, за да се намали статута на урагана от категория 5 като Катрина (с ветрове около 280 км / ч) до буря от категория 2 (с ветрове около 160 км/ч), ще трябва да се добави повече от половин милиард тона въздух за ураган с диаметър 40 км, обяснява статията на NOAA. Една ядрена бомба не може да направи това.

"Трудно е да се предвиди практичен начин за пренос на толкова много въздух отнякъде", пишат авторите.

Освен това, дори ураган от категория 2 може да нанесе материални вреди, ако навлезе на сушата.

Ще се разпространи радиация

Статията на NOAA също така подчертава, че ако нанесем ядрен удар на ураган, радиоактивното замърсяване ще се разпространи далеч отвъд границите на урагана.

"Този подход пренебрегва проблема, че освободеният материал от радиоактивния разпад сравнително бързо се придвижва с ветровете и ще засегне сушата и причини опустошителни екологични проблеми", пишат авторите.

Разпръснатият коктейл е от радиоизотопи, които бързо се разлагат и излъчват гама лъчи - невидима, но силна енергийна форма на светлина. Излагането на голямо количество от тази радиация дори за кратко време може да повреди клетките на огранизма и способността му да се самовъзстановява - състояние, наречено лъчева болест.

Замърсена от радиация земя може да стане необитаема. 

Ако САЩ се опитат да прекъснат ураган с ядрена енергия, радиоактивният разпад може да се разпространи в островните държави на Карибите или до щатите, граничещи с Мексиканския залив.

"Излишно е да се казва, че това не е добра идея", заключава статията на NOAA.

Източник: Trump reportedly suggested fighting hurricanes with nukes. Here's what would really happen if we set off a bomb in the eye of a storm, Business Insider.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

15.10 2019 в 11:38

Тръмп е опасен човек за човечеството...по-скоро трябва да си ходи....