Карти на НАСА разкриват как трусовете в Калифорния променят повърхността на планетата

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 юли 2019 в 09:51 5460 0

Кредит: NASA/JPL-Caltech

Калифорния е земя, оформена от сеизмичната активност. Историята на земетресенията е записана в нейния пейзаж под формата на разломи, гънки и пукнатини. Но големите трусове могат да оставят и не толкова драматични отпечатъци.

Оказа се, че двете последни земетресения, засегнали инфраструктурата на южната част на щата, също така са деформирали земната кора по начин, който е толкова фин, че се може да се регистрира само от сателити на орбита около Земята.

В Деня на независимостта, 4 юли, миналата седмица, земетресение с магнитуд от 6,4 разклати земята на няколко стотин километра североизточно от Лос Анджелис. Ден по-късно се случи още по-силен трус с магнитуд 7,1.

Това бяха две от най-големите земетресения по тези места от десетилетия. Не е изненадващо, че те не само прекъсаха инфраструктурата, но и оставиха своя отпечатък като разкъсвания на повърхността на планетата.

Нов разрив в земната кора, причинен от земетресението с магнитуд 7,1 в близост до Риджкрест, Калифорния, се вижда в това изображение от 6 юли 2019 г. , направено от минисателита Dove cubesat, управляван от компанията Planet, базирана в Сан Франциско. Кредит: © Planet Labs Inc.

За да се получи по-добра представа за по-малко очевидните промени в земната кора, причинени от земетресенията и хилядите техни вторични трусове, екипът на НАСА за "усъвършенствани бързи изображения и анализ" или ARIA (Advanced Rapid Imaging and Analysis) използва данни, събрани от Радиолокационно синтезиране на апертура (Synthetic Aperture Radar - SAR), метод, който позволява да получавате радарни изображения на земната повърхност и обекти върху него, независимо от метеорологичните условия и нивото на естествената светлина на района с подробности, сравними с въздушните снимки..

Сателит на японската космическа агенция JAXA събра фини детайли на ландшафта в две и три измерения. Снимките, направени преди земетресенията, са сравнени с тези след тях, след което е направена карта на промените в надморската височина в мащаб до сантиметри.

После са приложени различни цветове, за да се подчертаят тези малки премествания в обширна област, което доведе до спектър от вълни, които не биха могли да се видят от позиция на земята.

Всеки цвят на изображението по-долу представя 12 сантиметра повдигане или потъване в пейзажа, с доказателства за пукнатини в линиите, които пресичат периферията на някои цветове.

Кредит: NASA/JPL-Caltech

Картата може да бъде полезен начин за идентифициране на региони, вероятно съдържащи разломи, които предстои да бъдат открити, като например прекъснати пътища и тръбопроводи или дори свлачища, които само чакат да се срутят.

За щастие епицентърът на всяко земетресение е в отдалечен район. Не се съобщава за смъртни случаи, въпреки внушителната им мощ.

Но тази изолация не ги прави по-малка заплаха за тези, които живеят в Калифорния. Те се случиха в така наречената разломна зона със странично изместване в Източна Калифорния - област на пукнатини и разломи, причинено от тектоничните движения на на границата между Тихоокеанската и Северноамериканската плоча.

Границите между плочите са добре изследвани, но тази система от хлабаво свързани корита на разломи са по-малко проучени.

Последните земетресения се дължат на едновременно преместване в два разлома, пресичащи се под прав ъгъл.

Новите сателитни данни на НАСА биха могли да добавят важна информация към сложния характер на системата.

Източник: Striking NASA Maps Reveal How The California Earthquakes Altered The Planet's Surface, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !