Масивният тектоничен сблъсък, причиняващ издигането на Хималаите, може да раздели Тибет

Индийската плоча може да се раздели на две, докато се плъзга под евразийската плоча, разкъсвайки в процеса Тибет на парчета.

Ваня Милева Последна промяна на 19 януари 2024 в 00:00 13304 0

Тибет

Кредит Wikimedia Commons

Тибет.

Тибет може да се разкъса на две под издигащите се Хималаи, като парчета от континенталната плоча се отлепват, откриват изследователи.

Ново изследване, представено на годишната среща на Американския геофизичен съюз и публикувано онлайн като препринт, показва, че геологията под най-високата планинска верига в света може да е още по-сложна, отколкото се смяташе досега.

Хималаите се издигат, защото две континентални тектонични плочи, индийската и евразийската, се сблъскват под колосалната планинска верига. В случаите, когато океанските и континенталните плочи се сблъскват, по-плътната океанска плоча се плъзга под по-леката континентална плоча в процес, наречен субдукция. Когато обаче две подобни плътни континентални плочи се сблъскат - какъвто е случаят под Хималаите - не е толкова лесно да се предвиди коя плоча ще се окаже под другата и геолозите все още не са сигурни какво точно се случва в Тибет.

Някои предполагат, че по-голямата част от индийската плоча може просто да се плъзга под евразийската плоча без да се потапя дълбоко в мантията, а други смятат, че може би по-дълбоките части на Индийската плоча се потапят (субдуцират), докато горните части се вклиняват упорито в по-голямата част от Тибет.

Новото изследване предполага, че и двете обяснения може да са верни.

Континенталният сблъсък на индийската и евразийската тектонични плочи е създал Хималаите. Нови доказателства предполагат, че част от Индийската плоча може да се разцепи и да се потопи в мантията. Кредит: N. BURGESS/SCIENCE

Изследователите са открили доказателства, че индийската плоча се подпъхва отдолу, но при това се изкривява и разкъсва, като горната ѝ половина се разслоява или се отлепва.

"Не знаехме, че континентите могат да се държат по този начин, а това е доста фундаментално за геологията", коментира пред Science Magazine Дуве ван Хинсберген (Douwe van Hinsbergen), специалист по геодинамика от Университета в Утрехт в Нидерландия, който не е участвал в работата.

За да получат по-ясна картина на случващото се под Тибет, авторите на проучването изследват земетръсните вълни, преминаващи през земната кора в района, където двете плочи се сблъскват. Те реконструират изображения от тези вълни, показващи нещо, което изглежда като разкъсвания на кората на Индийската плоча. На места дъното на Индийската плоча е дълбоко 200 километра, съобщава Science Magazine. В други е само на 100 км до дъното на плочата, което показва, че част от нея се е отлепила.

Карта на релефа на Южен Тибет, показваща сеизмометрите (червени диаманти) и точките за сондажи на 150 km (черни кръстове). Жълти прекъснати линии: мантийни шевове. Сини прекъснати линии: нормални разломи в грабените. Орогенно пресичащи се земетресения: зони на разломи. Вмъкната карта показва фронта на индийската земна кора, границата на хелия (мантийния шеф) и земетресенията (звезди). Кредит: Lin Liu et al. 

Предишна работа, публикувана през 2022 г. в списанието PNAS, също така показа вариации в изотопите хелий, извиращ от геотермални извори в региона. Една разновидност на хелий, известна като хелий-3, се намира в скалите на мантията, докато хелият с по-ниски концентрации на хелий-3 вероятно идва от земната кора. Чрез картографиране на вариациите на хелия в множество извори, изследователите откриват границата, където двете плочи в момента се срещат точно на север от Хималаите. Констатациите от тези геохимични проучвания подкрепят резултатите от земетръсната вълна, намекващи за разцепването на плочата, пишат изследователите.

Новото изследване може също така да посочи области с повишен риск от земетресение по границата на плочата, съобщава Science, въпреки че изследователите все още не разбират напълно как разкъсването и изкривяването дълбоко в кората се превръща в натрупване на напрежение на повърхността.

Справка: Lin Liu, Danian Shi, Simon L Klemperer, et al. Slab tearing and delamination of the Indian lithospheric mantle during flat-slab subduction, southeast Tibet. ESS Open Archive . November 14, 2023.
DOI: 10.22541/essoar.170000377.75686509/v1 

ИзточникMassive tectonic collision causing Himalayas to grow may also be splitting Tibet apart, Stephanie Pappas, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !