Метеор експлодира над САЩ със сила от 200 килограмов тротилов еквивалент

Той е с размерите на топка за боулинг, но експлодира с 200 килограмов тротилов еквивалент

Ваня Милева Последна промяна на 09 март 2021 в 07:55 13751 0

Кредит: Pixabay

Метеор прониза нощното небе над щата Върмонт в неделя, 7 март, създавайки грандиозно светлинно шоу и предизвиквайки разтърсващ земята тътен, докато изгаря през атмосферата.

Експлозивното преминаване на метеора през атмосферата е освободило еквивалента на 200 килограма тротил, което предполага, че метеорът вероятно е бил 4,5 кг и с диаметър около 15 сантиметра според NASA Meteor Watch.

Според НАСА космическата скала е попаднала в атмосферата със скорост около 68 000 км/ч. Той се появи над северната част на щата като ярка огнена топка в 17:38 ч. местно време, малко преди залез слънце.

Карта на НАСА показва приблизителния път на метеора над Върмонт на 7 март 2021 година. Кредит: NASA Meteor Watch

Местната новинарска станция WCAX3 съобщава за обаждания от целия щат след събитието като жителите на Върмонт го описват "силен бум и трептяща вибрация".

Въз основа на разказите на очевидци, НАСА изчислява, че за пръв път огнената топка се е появила на 84 км над планината Мансфийлд, източно от Бърлингтън, най-големият град на щата. След това напредва с 53 км на североизток към канадската граница и изчезва на 53 км над земята южно от град Нюпорт.

Според НАСА ударната вълна е резултат от разрушаването на метеора заради атмосферното налягане. Тъй като парчето с големина на топка за боулинг от по-голям родителски астероид се движи с почти 55 пъти по-голяма скорост от тази на звука през атмосферата, пред него налягането нараства, а зад него се образува вакуум. На височина около 50 км разликата в налягането между предната и задната част надвишава структурната якост на космическата скала и тя се раздробява, създавайки ударна вълна, която разтърси сградите и генерира звука, чут от хората в близост до траекторията. Такава вълна може също да причини незначителни „трусове“, които могат да бъдат уловени от сеизмични инструменти в района, а Самата вълна може да бъде открита от инфразвуковите (нискочестотни звуци, които могат да изминат големи разстояния) станции.

Кредит: NASA Meteor Watch

В случая на Върмонтския метеор са получени инфразвукови измервания от 3 близки станции - амплитудите и продължителността на сигналите определят енергията на фрагментацията на огнената топка на 200 килограма TNT. Може да се комбинира тази енергия със скоростта, за да се получи масата и размер на обекта.

"Хубав малък фойерверк, с любезното съдействие на майката природа", коментират от  NASA Meteor Watch.

Източник:

Meteor explodes over Vermont with the force of 440 pounds of TNT, Live Science

NASA Meteor Watch

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !