На 22 април 2020 отбелязваме денят на Земята за петдесети пореден път

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 април 2020 в 00:17 5660 0

Кредит Justine Sullivan, earthday.org

Днес, на 22 април 2020 отбелязваме петдесетата годишнина от утвърждаването на международния ден на Земята. 

На уебсайта на деня на Земята можете да проверите събитията, които ще се провеждат по целия свят, както и в България.

У нас събития ще се провеждат на четири места - София, Пловдив, Варна и Търговище.

София - NBU:NO Bottles Unrecycled

Човешкият отпечатък върху планетата става все по-видим. Основният проблем, който това предизвиква са климатичните промени. Затова целим да дадем на хората няколко лесни стъпки към устойчив начин на живот. Нашата публика ще получи отговори на въпроси като "Как да рециклираме правилно и ефективно?", "Осъзнаваме ли колко лесно можем да намалим отпадъците, които генерираме?", "Какво можем да направим, за да намалим използваните ресурси?", "Какво причинява климатичните промени?", "Какво можем да направим, за да променим ситуацията?" През целия ден ще има различни дейности като тренировки, йога, концерт "За Земята" и др. Пълната програма можете да намерите на Facebook страницата на събитието.

Пловдив - Седмично предизвикателство "Без отпадъци"

_Място България е дългосрочна програма на сдружение “БГ Бъди активен” за ангажиране на местните общности с обновяване и поддържане на публични пространства в техните населени места. Предизвикателството ангажира хората да публикуват интересни снимки или видеа, които показват най-добрите идеи за живот без отпадъци. Повече информация за организацията и седмичните предизвикателства можете да откриете на Facebook страницата на _Място България

Варна - Виртуални класни стаи в ПГИ "Д-р Иван Богоров"

Виртуално обучение за околната среда: загуба на биоразнообразие, замърсяване с пластмаси; ангажиране с 22 предизвикателства - проекти "Ежедневни дейности, които можем да вършим от вкъщи" - рисунки, снимки, игри; онлайн викторина - "Натура 2000 и лешоядите в България"

Търговище - Виртуално екосъревнование - "Нека създаваме история"

Онлайн съревнование на Община Търговище.

Категория "ЕкоСлоган": Създайте слоган, посветен на Деня на Земята, като го обвържете с града. Най-добрият ще бъде превърнат в запазена марка, под която ще минават всички екоинциативи в Търговище, вкл. всеки 22 април.

Категория „Нов живот“: Ако обичате да претворявате и да давате нова визия и живот на стари и непотребни вещи, които използвате в ежедневието си, покажете тази Ваша дарба. Изпратете до 3 снимки на вещ, на която сте дали „нов живот“ и от ненужен отпадък сте я превърнали в полезен, оригинален продукт.

Категория „Цвете за теб и за мен“: Това ще е алтернативата на традиционния конкурс за най-красива градинка. Въпреки извънредното положение, всеки, който има двор към къщата си или балкон, може да посади цвете или растение, да декорира и освежи цветно пространство, да го снима и да ни го изпрати.

Кредит: Favianna Rodriguez, earthday.org

50-ти ден на Земята 2020: Денят на Земята става дигитален

Три са начините да участвате в него - гледайки глобално отправените послания, гледайки на живо събитията за деня и участвайки в 24-те часа действия. Ето и официалното съобщение за Денят на Земята 2020 от уебсайта на събитието:

За пръв път този ден е отбелязан през 1970 г. в САЩ като Акции за чист въздух, чиста вода и за опазване застрашените видове, създадени от Агенцията за защита на околната среда.

Ситуацията никога не е била по-сериозна от сега, залогът никога не е бил по-голям - днес сме в условия на екологична криза и промени на климата. В момента сме изправени пред две изпитания - едното е пандемията от COVID-19, другото е бавно нарастващо бедствие за климата.

За да се справим с това трябва да създадем най-голямата, най-разнообразна онлайн мобилизация в историята на защитата на природата. Нашият свят има нужда от единен отговор за смели действия.

Кредит: Favianna Rodriguez, earthday.org

На деня на Земята 2020 ние казваме стига.

Ние вярваме в науката. Ние казваме, че всеки от нас може да направи промяна.

Ние казваме, че опазването на нашата планета и добруването на хората, които живеят на нея са нашите най-важни приоритети.

На деня на Земята 2020 ние казваме, че се обвързваме да гласуваме, записваме се да гласуваме и отиваме да гласуваме.

Здравето на хората и здравето на планетата са твърдо взаимносвързани.

Ще се присъедините ли към глобалното движение, докато се движим към следващия половин век действия за нашата планета?

Кредит: Iliana Galvez, earthday.org

Планът

През 24-те часа на деня на Земята, мрежата Earth Day Network ще изпълни дигиталното пространство с глобални разговори, призиви за действие, изпълнения, видео обучения и много други. Тук е мястото, където участвате вие.

Присъединете се към нас за 24 часа действия на earthday.org като на всеки час ще бъде отправян различен призив. През тези часове, денят на Земята 2020 ще стимулира малки и големи дейности, ще даде трибуна на различни гласове и ще поиска по-сериозни действия за хората на планетата. 

Присъединете се към милиони хора, които ще участват в световна онлайн мобилизация за три дни от 22 до 24 април, за да спре извънредната климатична ситуация. Можете да гледате, да обсъждате и да участвате в живо излъчване на истории, изпълнения и възможности за дигитални колективни действия.

И докато денят на Земята тази година става дигитален, нашите цели остават едни и същи - хората да се мобилизират, за да предприемат възможно най-значимите действия, за да променим света.

Където и да сте, можете да направите нещо за промяната.

Източници: Earth Day 2020, Earth day 2020 - Earth day goes digital, social media toolkit

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !