Най-големият айсберг в света се откъсна от Антарктика

Ваня Милева Последна промяна на 21 май 2021 в 07:32 3529 0

Айсбергът А-76, сравнен с о. Майорка. Кредит: ESA

Айсберг с размери около 10 пъти по-голям от София се е откъснал от шелфовия ледник Роун в Антарктида, което го прави засега най-големият айсберг в света, съобщава Европейската космическа агенция (ESA).

Според специалистите този шелфов ледник отделя айсберги като част от естествен цикъл и разтопяването на този айсберг няма да доведе до повишаване на морското равнище.

Сателитните снимки са заснели момента, в който се е откъснал от ледената покривка, показан в туита по-долу:

Айсбергът е дълъг около 169 км и широк 24 км и има площ от 4 320 квадратни километра, съобщав ESA.

Това е нов рекорд

Въпреки че в момента новият айсберг държи рекорда за най-голям в света, той дори не е в топ 10 на най-големите айсберги в историята, съобщава New Scientist.

A68a, айсберг с размери 6000 квадратни километра - повече от половин България - държи рекорда до декември 2020 г., след което се разпада.

Той предаде титлата на A23A, айсберг, който се отчупва от Антарктида през 1986 г. и е с размери 4000 квадратни километра.

Най-големият досега айсберг е забелязан в Южния океан през 1958 г. според световните рекорди на Гинес. Смятало се, че е с размер около 30 000 километра, въпреки че това е приблизителна оценка, тъй като по това време учените не са имали сателитни изображения.

New Scientist съобщава, че тъй като айсбергът се е отделил от шелфовия ледник Роун, това не е причина за сериозно безпокойство.

Тази зона не се влияе силно от изменението на климата, така че този шелфов ледник отделя айсберги, като част от естествен цикъл, обяснява пред New Scientist Алекс Брисборн (Alex Brisbourne), глациолог Британската антарктическа служба.

След като се разтопи, новият айсберг няма да доведе до повишаване на морското равнище, защото е бил част от плаващ шелфов ледник - точно както кубчето лед не променя нивото на водата в чаша, съобщава CNN .

Това прави айсбергите като този различни от ледниците или ледените покрива , които се намират на сушата и които вдигат глобалните морски нива, когато се откъснат в океана и се стопят. Ако целият леден слой на Антарктида се стопи, той може да повиши нивото на морето с близо 58 метра.

Източник: 

World's largest iceberg has just broken off an Antarctic ice shelf,  New Scientist

World, 's largest iceberg breaks off from Antarctica, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !