Най-голямата мина за розови диаманти в света затваря

Ваня Милева Последна промяна на 04 ноември 2020 в 00:07 6662 0

Кредит Rio Tinto Diamonds

Най-голямата мина в света за розови диаманти, Аргайл в Австралия, е затворена, тъй като е изчерпала запасите си. Аргайл представлява над 90% от световния пазар за много редките розови диаманти.

Изглежда, че затварянето на една от най-важните мини в света определено ще повиши цената на диамантите до краен предел.

Смята се, че диамантите обикновено стават прозрачни, розови заради екстремна топлина и налягане по време на образуването им. Такива скъпоценни камъни са открити за първи път в Индия, а след това в Бразилия, Русия, Южна Африка, Танзания, Канада и Австралия.

Диамантите обикновено се образуват от въглерод, уловен дълбоко в мантията на Земята. При свръхвисока топлина и налягане, този въглерод кристализира в блестящ и много ценен скъпоценен камък. Дълбоките вулканични изригвания изваждат диамантите близо до повърхността. (Диамантите могат да се образуват и по други начини, например при удари на големи астероиди с повърхността, но обикновено търговските диаманти идват от мантията.)

Кимбърлитова тръба. Схема: Asbestos~commonswiki.

Диамантената мина Аргайл. Кредит: Rio Tinto Group

Rio Tinto Group, която притежава Аргайл, затвори мината след близо четири десетилетия експлоатация. Открит е през 1979 г. и англо-австралийска фирма започва да добива на това място четири години по-късно. Оттогава в мината са открити над 865 милиона карата необработени диаманти.

От скромния начален капитал от само 100 000 долара, мината Аргайл се превърна в най-големия производител на цветни диаманти в света, произвеждайки 90 процента от глобалното предлагане на ярки розови скъпоценни камъни.

Сега компанията започна подготовка за затварянето на мината. Rio Tinto Group очаква работата по извеждане от експлоатация и демонтаж на съоръжението да отнеме около пет години. „Започва нова глава. Стартирахме затварянето на мината Аргайл и рекултивацията на земята“, заяви за ABC мениджърът на мината Андрю Уилсън.

Кредит: Rio Tinto Group

През последните две десетилетия стойността на розовите диаманти е нараснала с 500%. Затварянето на мината вероятно ще тласне нагоре цените на диамантите.

Най-редките и ценни диаманти, добити от мината, се предлагат всяка година в Argyle Pink Diamond Tender, считан за най-ексклузивният търг на диаманти в света.

Избраните за годишния търг 50 до 60 камъка са толкова редки, че се равняват на около от една десета от процента от годишното производство. На практика общият брой розови диаманти с най-високо качество може да се събере в една шепа.

Колекцията Argyle Pink Diamond Tender за 2021 г. ще бъде последната оферта. Кредит: Rio Tinto Group

Най-редките от тях се оценяват на около 3 милиона долара на карат.

Източник: 

Rio Tinto's Argyle diamond mine stops production after 37 years, ABC

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !