Най-старите вятърни мелници мелят брашно в продължение на 1000 години (видео)

Нащифанските вятърни мелници са древен културен обект, застрашен от разруха

Ваня Милева Последна промяна на 14 октомври 2022 в 00:01 4243 1

Кредит Wikimedia Commons

Нащифанските вятърни мелници.

В малкото градче Нащифан се намират едни от най-старите работещи вятърни мелници в света. Издигащи се на 20 метра височина, тези останки от предислямската история на Иран са изработени с вертикална ос от естествена глина, слама и дърво. Вятърните мелници мелят зърно за брашно от около 1000 години.

Разположено в сухите и брулени от вятъра равнини на североизточен Иран, на около 50 км от афганистанската граница, Нащифан пази живи древните традиции. Градът е дом на едни от най-ранните вятърни мелници в света, а конструкциите се използват и днес.

Според персийски източници името Нащифан е комбинация от две думи "наш", което на местния език означава "ужилване" и може да е намек за жестокостта на природата в този район или ужилването на Тифан ("бурята"), което отразява  интензивността на бурите или екстремните ветрове, достигащи 120 км/ч. Това са силни мусонни ветрове, които целогодишно се носят в този регион заради географското му местоположение, а неговите жители са се възползвали от тях, създавайки известните си вятърни мелници.

По протежение на южния край на града, извисяваща се 20-метрова висока земна стена защитава жителите от агресивните ветрове. Високата стена съдържа две дузини вертикални, функциниращи в голямата си част, вятърни мелници.

Кредит: Wikimedia Commons

Изработени от естествена глина, слама и дърво, вятърните мелници мелят зърно за брашно от около 1000 години.

Конструкцията с вертикална ос вероятно е подобна на първите в човешката история полезни вятърни мелници, изобретени от персите около 500 г. от н.е. в Източна Персия или Хорасан (където се намира и Нищифан), както е записано от персийския географ ал-Истахри през девети век

Няма достоверни доказателства, че древни народи като египтяни, финикийци, гърци и римляни действително са познавали вятърни мелници. 

Кредит: hossein usef/Tripadvisor

Всяка от вятърните мелници на Нащифан се състои от осем камери, като във всяка камера са разположени шест перки. За разлика от европейските вятърни мелници в стил Дон Кихот, персийската конструкция се задвижва от въздушното съпротивление, а не от подемна сила. И тъй като лопатките са подредени по вертикална ос, енергията се превежда надолу по мачтата към мелничния камък без необходимост от междинни зъбни колела, както е при  вятърните мелници с хоризонтална ос.

В Нештифан има повече от 30 исторически паметника, като в момента са достъпни по-малко от 10 от тях. Кредит: hossein usef/Tripadvisor

През бурните зимни месеци ръчно изработените дървени лопатки се въртят с удивителна скорост и задвижват мелничните камъни като чудо на техниката. С периодични ремонти на перките тези добре изградени глинени конструкции могат да продължат да съществуват векове, стига да има пазачи, които да искат да ги поддържат.

В градчето Нашифан Мохамед Етебари е последният пазител на една древна традиция. Вече в напреднала възраст, Етебари е посветил живота си на това да поддържа няколкото десетки старинни вятърни мелници в града.

Но Етебари не знае колко време му остава, а никой от по-младото поколение не изглежда заинтересован от тежката работа по ежедневната поддръжка. Без редовните му грижи вятърните мелници, които са поставили града на туристическата карта, един ден могат да спрат да работят.

"Вятърните мелници се въртят благодарение на чистия въздух - животворния въздух, който всеки може да диша", казва Етебари в горното видео.

При наличието на достатъчно ветрове устройствата лесно могат да извлекат достатъчно енергия от вятъра, за да завъртят камъните. Ако бъдат включени към генератор обаче, ще произвеждат много малко количество електроенергия, вероятно недостатъчно дори за една електрическа крушка. Съвременните турбини за събиране на енергия имат по-ефективни конструкции, които се възползват от подемната сила, за да достигнат по-високи скорости и следователно да произвеждат много повече енергия.

През 2002 г. вятърните мелници са признати за национално наследство от Иран. Въпреки това бъдещето им остава несигурно. Сега има по-лесни начини за мелене на зърно и Етебари не знае дали някой ще поеме грижата за поддържането на вятърните мелници, когато той си отиде. Ако това се случи, една част от живата история може да бъде изгубена.

Освен вертикалните вятърни мелници около града има некропол в стила на древните зороастрийски гробници, в които местните жители вярват, че са погребани някои от потомците на царете от партската династия.

Изтoчник: 

Iran's Centuries-Old Windmills May Soon Stop Turning, National Geographic

Nashtifan Windmills, Atlas Obscura

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

17.10 2022 в 12:02

много красиво