Най-високите, най-студените и красиви облаци на Земята се завръщат. Как да ги видите това лято.

Гледайте на север, когато се появяват звездите през юни и юли, за да имате шанс да видите с просто око редките сребристи облаци.

Ваня Милева Последна промяна на 07 юни 2023 в 00:01 2572 0

Сребристите облаци се образуват, когато водни пари замръзват върху прахови частици, оставени от метеороиди високо в атмосферата. Сребристи облаци над Стокхолм, Швеция.

Кредит Flickr Кирил Виделов (CC BY-NC 2.0)

Сребристите облаци се образуват, когато водни пари замръзват върху прахови частици, оставени от метеороиди високо в атмосферата. Сребристи облаци над Стокхолм, Швеция.

Погледнете нагоре един-два часа след залез и преди изгрев през следващите няколко месеца и може да видите неземни сини, сребристи или златисти ивици в северното небе на Северното полукълбо.

Наричани noctilucent clouds (което на латински означава " светещи в нощта" облаци) или NLCs, тези странно изглеждащи шарки в небето са най-високите, най-сухите, най-студените и най-редките облаци на Земята според проучване на явлението от 2018 г

Сребристите облаци не са напълно изучени и са открити сравнително наскоро. Не съществуват сведения за наблюдаването им преди 1885 г., две години след мощното изригване на вулкана Кракатау.

Тези блестящи, светещи през нощта облаци се появяват в мезосферата - слой от земната атмосфера над стратосферата и под термосферата, на около 76 до 85 км над земната повърхност. Понякога наричани "космически облаци", NLC се образуват точно под невидимата граница, където свършва земната атмосфера и започва космическото пространство, на около 100 км над повърхността на планетата.

NLC се появяват, когато водните пари замръзват в ледени кристали, полепнали по прах и частици, оставени от падащи метеорити високо в атмосферата, които отразяват слънчевата светлина. Пиковият сезон за наблюдение на NLC от Северното полукълбо е около лятното слънцестоене в края на юни до края на юли, когато те се виждат най-лесно от около 50 до 70 градуса северна ширина. Въпреки това някои NLC вече са били забелязани този месец в по-студени, северни региони като Дания, съобщава Spaceweather.com.

Сребристи сини облаци високо над синьо небе и тъмна ЗемяСребристи облаци, забелязани от Международната космическа станция при преминаването ѝ над Тибетското плато през юни 2012 г. Кредит: Image Science and Analysis Laboratory, NASA/Johnson Space Center

През миналото лято наблюденията на NLC са достигнали 15-годишен максимум. Наблюденията са зачестили през последните години и на по-ниски географски ширини, вероятно защото изменението на климата генерира повече водни пари в атмосферата в резултат на повишения атмосферен метан, обяснява NOAA.

Сребристите облаци не са напълно изучени и са сравнително скоро открит метеорологичен феномен. Не съществуват сведения за наблюдаването им преди 1885 г. Те могат да се образуват само при строго определени условия, по време на местното лято. Тяхното наличие може да се използва като чувствителен еталон за промени в горната атмосфера. Появата им като че ли нараства по честота, яркост и обхват.Условия за видимост на сребристи облаци от земната повърхност. Кредит: Wikimedia Commons

За най-голяма вероятност да видите някоя вечер NLC, ще ви е необходима добра видимост ниско до северния хоризонт, когато звездите започват да блестят в късния здрач. Според Sky & Telescope е типично да се наблюдават в долните 20 до 25 градуса на северното небе. Наблюдението с невъоръжено око е най-добрият начин да откриете дребристите облаци, но с чифт от най-добрите бинокли за наблюдение на звезди ще получите страхотно приближение към структурата на една от най-неуловимите и впечатляващи небесни гледки през лятото.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !