„Най-замърсеният остров в света“ е картографиран на грешното място, откри Британският кралски флот

Ваня Милева Последна промяна на 16 март 2022 в 00:08 10185 0

Остров Хендерсън се намира в южната част на Тихия океан, на около половината път между Нова Зеландия и Чили. Като един от най-добрите примери за коралов атол, остров Хендерсън е обект на световното наследство на ООН и един от най-големите морски резервати в света. Въпреки това, макар тази отдалечена необитаема малка земя да изглежда идилична и недокосната от хората, това е едно от най-замърсените с пластмаса места на Земята. Кредит: Wikimedia Commons

Британският кралски флот откри, че остров Хендерсън, изолиран и необитаем остров в Тихия океан, е бил поставен погрешно на картите от 85 години. След като пристига в района, патрулният кораб HMS Spey съобщава, че островът всъщност е на една миля южно от мястото, където е отбелязан на морските карти, използвани от моряците от 1937 г.

Далеч в Тихия океан, остров Хендерсън се намира на 5800 километра западно от Чили и притежава смущаващата титла "най-замърсеният остров в света". Плажовете на острова са осеяни с безброй отпадъци. Носен от теченията, боклукът в крайна сметка е изхвърлен на бреговете му, далеч от мястото, където е попаднал в океана. На Хендерсън са открити предмети от далечни страни като Русия, САЩ, Европа и Южна Америка. 

Примери за пластмасов боклук на острова, включително лилав рак отшелник, който си прави дом в пластмасов контейнер. Кредит: Proceedings of the National Academy of Sciences

Военноморските сили използват дигитални карти, подобно на много други плавателни съдове, които пътуват през открити води. Въпреки това, макар да са невероятно точни за често патрулираните райони, региони като островите Питкерн (които лежат почти директно в средата на най-големия океан в света) разчитат на сателитни данни, за да определят точното им местоположение.

След като е било съобщено, че данните за някои от тези острови може да не са точни и HMS Spey, който е бил в района, предлага съдействието си. HMS Spey не е кораб за проучване – всъщност е крайбрежен патрулен кораб от клас River (Река) – но използвайки радарни и навигационни данни, прави кръстосана проверка на действителното местоположение на остров Хендерсън и идентифицира грешката в текущите карти.

„На теория, изображението, върнато от радара, трябва да стои точно над начертания елемент – в случая на остров Хендерсън“, обяснява лейтенант Майкъл Ройл в изявление.

„Открих, че не е така – радарното наслагване беше на една миля от острова, което означава, че островът е бил очертан в неправилна позиция, когато е била създадена за първи път схемата. Бележките на картата казват, че тя е направена през 1937 г. от въздушна фотография, което предполага, че самолетът, който е направил снимките, е леко се е отклонил в своите навигационни изчисления.

Действителното местоположение е насложено върху първоначално картографираното местоположение. Кредит: The Royal Navy

Грешката е идентифицирана в четвъртък вечерта и оттогава е актуализирана.

Остров Хендерсън е сравнително малък - само 37,3 квадратни километра), но има около 40 милиона парчета пластмаса. Вероятно в резултат на входящите течения и позицията му в средата на Тихия океан, плаващата пластмаса се натрупва в района със зашеметяваща скорост. Сега учените се стремят да научат повече за изолираната зона и влиянието на човечеството върху нея и моряците са събрали проби от водата.

„Британските учени имат наистина оскъдни данни за океана в този регион – неговата соленост, температура, водно налягане и други подобни“, продължава лейтенант Ройл.

"Те искат да разберат как се изменя климатът в района."

Източник: "World's Most Polluted Island" Is Mapped In The Wrong Place, Finds British Royal Navy, iflscience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !